05 March 2010

Cara nak buat Bakul Kertas

Ohhh.. sudah lama mahu buat ni, tapi asyik tertangguh sebaba syik buat benda lain iaitu main Spot the Difference kat Facebook. Isskk.. addict aku jadiknya tau.

Dah ramai yang email bertanyakan hal ni, mungkin hasil meng'google mereka akan sampai ke blog ni. Tapi mesti hampakan, ada gambar je. Takde pun cara-cara nak buat tu ditunjuk. Minta maaf lah ye. Aku lak beriya kata nanti aku buat entry proses menghasilkan Bakul Telur Kertas tu. Tapi sampai ke sudah, takde pun. Sekali lagi maaf kan saya ye. Maka, hari ni saya tunaikan janji saya. Sebelum tu, terima kasih diucapkan kepada Pn Nano. Ohhh.. Na dah selamat jadik ibu petang semalam. Dia dapat anak lelaki. Suka aku dpt sms dia semalam.

hasil tangan saya dulu

Proses menghasilkan Bakul Telur Kertas yang menjimatkan.

Langkah 1:

Untuk tapak bakul telur, 2btg panjang [1 btg menegak tindih 1 btg melintang] & 1 btg pendek

Langkah 2:

gam kan sikit/tindih hujung btg yg pendek di antara simpang tu..

Langkah 3:

angkat btg yg ditindih tadi

Langkah 4:

jatuhkan ke kanan/btg satu lg..
Langkah 5:

btg yg bawah plak angkat jatuhkan ke btg sbelah plak.. disilang-silangkan

Langkah 6:


akhirnye die akan jadi cmni.. so bile btg2 tu dah pendek, just smbung je la btg baru..

pandangan dari bawah

pandangan sisi

pandangan dari atas

potong btg yg tidak berkenaan, tinggalkan 2btg, utk dijadikan tangkai
(sambungkan antara 2btg tu)

siap !

Harap-harap membantulah bagi mereka-mereka yang mecari cara-cara nak buat bakul dari kertas ini ye. Dan selamat menganyam. Teringin gak nak baut bakul ni, tp tgh2 pregnant ni.. malas lak nak main-main lilit kertas ni. Nanti lah.. bila angin rajin dtg melanda.. bila tu agaknya kan. Lepas ni mesti sibuk layan kerenak anak je... mana ada masa aku nak ngadap kertas2 ni..

19 comments:

  1. macam tue rupanye buat bakul kertas..masa kenduri belah laki kat terengganu dulu diorg wat nie la sebagai doorgift....tapi mun tak sempat nak blaja..hahaha..mcm susah jugak dayu..

    ReplyDelete
  2. Mak aii Dayu.. rajinnya buat bakul kertas.. Kalo ct buat ni pasti boleh tertdo ni.. hehe..

    ReplyDelete
  3. tkt xmenjadila sy buat..pn dayu lah amik tender buatkn bakul kertas ni..hehe..ok ape dayu buat leh tambah pendapatan

    ReplyDelete
  4. teringat time nak kawen dulu
    gigih DIY apa yg patut.hehee...

    yelah.na dah lepas.turn kita lak pasnie

    ReplyDelete
  5. adoyai pn dayu..rumit nyer..gigih sungguh kamu yer..mak aih..kalau jun mmg jawabnyer tidur jek la atas surat kabar tu...huhuhu..

    ReplyDelete
  6. oowwhh senang jugaa....
    masa dpt dulu puas laaa dok fikir cmna depa lilit2 nieee..eheheh

    ReplyDelete
  7. sebenarnya senang je nak buat bakul dr kertas ni, kalau tak tahu mmg rasa mcm susah kan
    sama lah kita dulu, bila dpt, terbelek2 pikir camne lah derang buat.. tp bila ada org ajar, senang je rupanya...

    nak buat byk2 mmg terasa penatnya..
    tp kalau setakat nak buat sikit.. mmg boleh je..

    ReplyDelete
  8. dayu, x aci lar..dayu xtunjuk pun cara nak sambung btg yg dh pendek?
    tau2 jer dah siap sampai atas..hehe

    ReplyDelete
  9. dari dlu lg nk mntak dayu resepi wat bakul telo neh.. tp asek x dan je.. hehe

    xpe la, da x smpat wat skang, tmbah2 ilmu pon ok pe.. hehe

    ReplyDelete
  10. Kreatifnya. cantik .. tapi kalau saya confirm masih tak reti nak buat.

    ReplyDelete
  11. dayu, dh ade anak sok kompem nk sentuh kertas pn blm tentu dpt hahaha :p

    sgt bz ok dgn bb. klu xde org tlg, mmg blh meroyan jadinya. lebih2 lg time jahitan kt bwh masih blm baik huhu.

    ReplyDelete
  12. penjimatan berganda-ganda kalau buat sendiri kan akak? haha

    serius lawa! and sgt kemas.

    ReplyDelete
  13. dayu.. thanks ye.. memang da lama nak buat bakul kertas ni.. baru teringat hari tu tgk kat blog na..

    ReplyDelete
  14. bau la tau camtue rupanye... cara buat bakul tue... rajin dayu..kawin dulu mesti banyak buatkan

    ReplyDelete
  15. dayu, kalau kita nak buat bakul yang besar guna kaedah yang sama jugak ke? gulungan surat kabar tu kena cantum bg panjang lagi lah eh?

    ReplyDelete
  16. kalau nak buat bakul saiz yang besar, sama je caranya...besarkan tapak dia je..anyaman still sama, sambung lah besar dan tinggi mana korang nak..

    kalau free, mmg berbaloi buat ni, jimat... sambil berkreatif, tak yah uang duit beli vase..
    kalau dh ada anak nanti mmg takde masa lah nak belek kertas2 ni..gelek anak je kejenya

    ReplyDelete
  17. bagusnya awak...sudi kongsi ilmu kepada orang lain...saya memang tercari-cari tutorial nak buat bakul dari kertas surat khbar nie...

    ReplyDelete
  18. Tima kasih ...nak cuba jugak nganyam bakul..

    ReplyDelete
  19. hai dayu.. kreatif la awk ni.. sy nak guna idea ni satu hr nanti ye... terima kasih atas perkongsiannya..

    ReplyDelete