25 March 2010

saya belum bersalin lagi

2 hari lepas wife officemate dah selamat melahirkan. Hari ni pulak, sorang lagi dah masuk hospital dah. Maka, tinggal aku sorang je yang menunggu masa.

Takut?? Alahh..pe nak takut. Buat cool je sudah.

Buat pe nak takut-takut. Nak tak nak, kena redah gak kan. Siap sedia sudah. Bersedia je lah nak meneran. Reti ke aku nanti?? Ohh, balun je lah. Paling aku cuak, camne la nak menguruskan anak yg baru lahir tu. Ohhh, mak.. mak kena dtg segera. Mak kena tolong uruskan cucu mak tu nanti. Dan esok akan ku pastikan kami pergi mencarik beberapa helai baju newborn yang berbutang dihadapan. Segala jenis rompers tu boleh simpan. Tak berani rasanya nak sarungkan si kecik ni romper, ngan tali pusat smua tu..

Mintak2 aku akan dengan tiba-tiba berbaakat nak uruskan anak sendiri.

Malam ni nak rendam buah kembang fatimah.. esok boleh minum. Suami saya punyalah tak kasik minum time weekdays, dia takut bini dia terberanak hari keje.

Fews friend start calling tanya 'dayu, dah bersalin ke blum?' Sangat tak sabar ye kamu semua. Baru aku tak update status facebook sehari 2, dah ingat aku terbaring berpantang lah ye. Tapi rasanya nanti, takde lah nak berbaring2 saja. Nak siap2 suruh adik aku beli CD game baru. Anak tido je aku balun main game. Bosan main game, tgk DVD lak. Habis stok DVD, ngadap komputer main internet pulak. Ohhh, bahagianya hidup...

22 comments:

  1. dayu, due date bila sebenarnya...:)

    ReplyDelete
  2. dayu...
    naluri ibu saye rasa semua org akan automatik pandai urus/jaga anak kot...saye pon cam tu..:P

    nnt update eh kalau dah deliver...xsabar nk tgk anak kamu.

    ReplyDelete
  3. sgt x sbr gak nak tengok bb cumel kak dayu nih..

    ReplyDelete
  4. salam kenal.
    tak sabar nak baby keluar kan?. semoga semuanya selamat and baik2 saja untuk awak.


    *hehe. tak pyh beli game baru. sure tak sempat nak main nnt. nk on blog sehari sekali pun tak sempat. ngeee*

    ReplyDelete
  5. macam tak sabar lak bila tiba2 kawan2 yg suppose bersalin lambat dari kita tup2 dah bersalin.
    lambat lak masa berlalu...

    dayu,bukan kembang fatimah tu rendam bila dah sakit ke?
    time tu baru leh minum air die
    beza ngan air selusuh,blh minum bila2 pun takpe.

    ReplyDelete
  6. seelok-eloknye..air buah kembang fatimah tu diminum mase dah ade contraction .. lagik mujarab .. minum awal2 tak beri kesan ape2 .. sbb air tu nanti membantu membuka jalan mase dah ade real contraction nnt.. so tak de la lama sgt meneran .. :)

    ReplyDelete
  7. ermm.. ngerinya. ishhh ngeri pula.. sorry dayu.


    Sukanya..tak sabar nak nengok bayi dayu..

    ReplyDelete
  8. x sabar nk tgk dayu ngan bayi.. pas bersalin cepat2 update ye dayu:)

    ReplyDelete
  9. sy pernah rasa apa awak rasa.yela bila org tanya dah salin ke lum..sampai panik laaa saya

    ReplyDelete
  10. Dayu!~ gud luck! semoga selamat melahirkan baby yg tomei~ (^_^)

    - hazreen -

    ReplyDelete
  11. nanti kalau nak bersalin info la.. Biar aku yg tengok laki. Anak takpe. Mak dia nanti ada gear auto le..

    ReplyDelete
  12. dayu, semoga semuanya selamat.. x sabar gu baby dayu kuar... nnt dlm pantang tu ms bf baby boleh lg layan fb... dont wori... hehehehe

    ReplyDelete
  13. salam..bestnyer nunggu hari nk dpt bby kan?naluri ibu da muler terasa...

    ReplyDelete
  14. samalah kita Dayu....
    Tunggu masa je nih..
    Nervous, excited, semua ada...
    Anyway, gud luck and take care..

    ReplyDelete
  15. air bunga fatimah tu seelok2nya minum bila dah mula ade contraction..baca fatihah,selawat..pastu amik air tu sket sapu kat perut sambil usap2 ke bawah..petua org tetua untuk mudahkan bersalin..air tu pastikan abis diminum..:) plg penting keredhaan suami & ibu bapa..insyaAllah dipermudahkan sumenye utk dayu & bby..

    *pandai sgguh bg nasihat kt org walau sniri blm b'peluang merasa..

    ReplyDelete
  16. dik nanti jng lupa update blog satu hari 4x.. boleh?? ;)

    ReplyDelete
  17. doktor kata air bunga kembang fatimah tu yang elok minum skrg, air selusuh yg minum bila dh betul2 sakit..

    heheheh..tak smepat ye nak bergembira secara maksima dalam pantang nanti?? takpe, kalau ada masa..pasti akan mengupdate blog segera. tak akan sorok2 kan si kecik tu nanti..

    4 kali sehari??
    heheheeh..kalau ada modal, pe masalahnya

    ReplyDelete
  18. hihi..
    dayu mne crik uah fatimah tu?
    kedai jamu ade x ?

    ReplyDelete
  19. slm dayu jemput amik award kt blog alin yer..

    ReplyDelete
  20. aah dayu.
    redah jela.

    nk xnk kene gk lalui nye

    ReplyDelete
  21. Dayu...

    mase nk deliver nnti biasanye nurse akan ajar cara nk push. so dun worry yea?

    er biasenye dlm pantang x boring sbb kita memanjang nk berehat jer...nak2 klu baby suke bgn mlm menyusu bdn. so, bila baby tdo..kita pn nk tdo gak! hehe...

    ReplyDelete
  22. dayu..mun minum air kembang fatimah tue time dah rasa contraction la dayu...boleh ke minum awl2?

    ReplyDelete