12 October 2008

alangkah bagusnya kalau...

Owhhh..hari ni baru 11hb..another a week before payday...*luckily gaji bln ni pun dpt awal, bln 12 kang mati lah*

Seperti biasa, sebelum dpt gaji beriya bagai buat budget bulanan untuk semua benda, *siap berikrar tak nak shopping smua* tapi bila dpt je gaji saja buat2 lupa, buat2 tak nampak part 'saving' tu *amat tak tegasnya saya kat diri sendiri*

Sanggup kah kalau tak masuk Sogo/Jusco/any 'tmpt perabis duit dalam sebulan?? boleh kah kamu dayu??

Alangkah best kalau duit sentiasa cukup..
Dapat kah?? Agak-agak bila ye??

I want to be Financially Free!!! Amat teringin!!!

But 1st thing to do: Define that 'financially free' Apa maknanya itu??

Bagi Dayu, 'Kebebasan Kewangan' bermaksud:
- duit sentiasa cukup sepanjang bulan, tak perlu lagi menghitung hari 'bila nak gaji??'
- takde hutang kad kredit. mungkin lebih baik...terminate semua akaun. perbelanjaan smua guna cash, dan duit masih lagi cukup sepanjang bulam
- dan saya ada duit yang banyak dlm ASB/any investment product. Nak pape, bila2 bleh dapat.

Adakah ini takrif sebenar Kebebasan Kewangan itu?? *begitu la maknanya bagi dayu yg amat naif pasal hal2 kewangan+ekonomi+actuari ini*
-amat pening nak paham any article pasal duit2 ni...owwhhh saya tak suka ekonomi-

Camne nak realisasikan impian tu?? Mampu kah termakbul impianku itu??
How many years i need to achieve my goal?? 10 years cukup tak??

Tapi camne? Where to start? Borrow to invest??
That the only idea i have for now, as many people had used the method. Family members pun ramai yang buat.

Owwhhh..mari lah ke bank. Financial advisor kat google ni bisu, susah nak communicate. Sape nak jawab soalan2 yang melambak-lambak ni. Biarlah mereka yang lebih bertauliah menjawab kan. Itu lebih afdal...

*semoga impian ku ini menjadi kenyataan*

-semua ni terjadik gara-gara malam td tengah2 kemas brg kat bilik ni, bila tgk buku ASB, rasa mcm sikit sgt saving sedangkan umur dah 25..terus rasa nak invest kat mana2-
Dan ianya juga sbb, bila bayar duit kete je terus rasa duit habis dah..sian kan saya...

13 comments:

  1. ~ Amy pun berfikir benda yg sama. bila la nak jadik camtuh? tapikan, bila bergaji tinggi pun, duit tak kan pernah cukup.. so, kita sendiri jer yg kena rancang kewangan kita. nak duit tuh jadik cukup @ tak. ~

    ReplyDelete
  2. hang ada uncit bleh blanja kat sogo gaji lambat pun xpe...

    ReplyDelete
  3. kebebasan kewangan? saya nak jugak!! pasti nye mahu.. xperlu pikir masalah duet..oh duet sungguh bermasalah.

    ReplyDelete
  4. dayu~
    duit ni mmg complicated giler...tyme xde duit mmg beria bagai nk jimat tp dh ade duit...mula lupa diri cam donia ni aku yg punyer...huhuhu...

    ReplyDelete
  5. org ckp jadik student la best.
    tak yah pikir nak byr tu,ni.

    but skang zaman dah lain.
    nak harap ptptipu (ptptn da..) tu tandanya soon to be beban.
    dah keje pun tak semestinya jadik gedebukkk.dah start byr tu,ni.

    aiiii...duit makin byk makin susah nak manage.

    nak2 klu boros mcm i!

    ReplyDelete
  6. amy: ye..gaji kita ni kira dh byk la gak tapi still tak cukup kan...huhu, amat susah nak kawal duit sendiri tau..*saya ni suka membazir ke??*

    bozzo: banyak la hang..dah jadik suami pun blum tentu dia nak blanja shopping tau...

    cemut: masalah tak cukup duit ni mmg seksa...bila nak sentiasa cukup duit kan...

    fatrina: tu lah, masa duit tu masih 2 angka kat ATM withdraw tak ingat dunia, bila dah jadik 3 angka baru la teringat...

    chada: tu lah, ngan hutang PTPTN lagi..adoiisss, utang kete..ni blum kena beli umah lak nanti..waarrgghh!!! ada sape2 nak bagi duit lebih tak???

    ReplyDelete
  7. bukan ko sorang je yg impikan benda nie.. akak pun same.. dan akak rasa semua pun nak bebas dari hutang piutang & sentiasa ade duit di poket untuk bershooping

    ReplyDelete
  8. kawen dgn millionaire la sng.
    tp duit x menjanjikn happiness.
    so, pepandai la urus duit sendiri kasi cukup.
    x yah byk2 duit.
    sikit pn klu berkat dh lebih dr cukup =)

    ReplyDelete
  9. same2 la kite berangankan diri,
    :p

    ReplyDelete
  10. sy pon dpt gaji nex wik...tp mls nk gune dlu...tkut ter over..heheh

    ReplyDelete
  11. duit ni memang tak pernah cukup.points yg dah dibentangkan tu memang ada betulnya.jangan guna kad kredit, kalau boleh la.then, paling mustahak mesti pandai belanja.pandai bezakan keperluan dan kehendak.hooo...aku dah berceramah plak kat blog kau ni ha.hehe

    ReplyDelete
  12. Ada ke dia panggil kita bisu :(

    ReplyDelete
  13. saya pon samaaa
    mau belanja tp xmo kering..cane ek :|
    asb pon x bape byk ag..tp okeyla kot, once kte dh start kije, akan menabung habis2an :D

    ReplyDelete