07 October 2008

Raye di Melaka dan Negeri Sembilan

Malam raya pertama, kul 8 je terus masuk kete. Nak gi umah Mak Dijah (adik mak) kat Alor Gajah, Melaka. Naik kete baru angah, sebab kete dia, dia la yang drive.

Sampai umah Mak Dijah terus perabiskan ketupat ngan rendang dia, pastu terus masuk tido *huhu..sia-sia lose weight, time raya makan tak ingat dunia* Takpe..lepas raya kita start lah diet secara extreme ok *semoga berjaya lah kamu dayu*
Pagi esoknye, angah mengedik nak balik JB semula sebab gf dia sakit lah kononnya. Hah ko, tak pasal2 jadik bahan ngumpat bualan seisi keluarga. Jawab la ko nanti kalau jumpa makcik pakcik ko ngah. Disebabkan itu, akak dia ni lah kena jadik driver dari Alor Gajah ke Bahau, Negeri Sembilan.

 
 sepupu yang giler bergamba: Farah & Erul

tuan rumah: Erul, Mak Dijah & Uncle Baha

saya lah driver di hari raya
Perjalanan nak ke umah Pak Andak kat Palong 12, Bahau, haruslah kita ni ikut je kete org kan. Kalau gi sendiri harus sesat barat jadiknya. Mmg dari dulu, tak penah ingat jalan. Banyak sgt simpang2 kecik.
Gerak around pukul 10 am, sampai dalam pukul 1. Masing-masing lepas makan kuih raya. Makan ketupat, terus carik bilik nak tido *hahahah kami kuat tido* Sedangkan mak ngan mak andak kat dapur sibuk siang udang, ikan smua nak masak. Dayu dgn sengajanya tutup pintu bilik, bukak kipas dan tido *hahahah*
Alah menantu mak andak, Kak Fiza pun ada. Pak Man & family pun dah sampai kan, Cik Gee pun ada kat dapur. Dah ramai sgt org kat dapur. Biar lah cik driver kita ni tido..
 acara makan tak ingat dunia. Pak andak beli udang galah..punyalah seronok meratah udang, ngan ikan tenggiri masak asam pedas lagi. nasik harus la bertambah
*geleng kepala je lah bila kenang balik pe yang ditelan. mmg lupakan je lah niat nak mkn sikit raya ni*
sesi bergambar
ni baru 4 keluarga..kalau smua ada mmg tak muat la nak masuk smua
Petang raya ke 2 baru kitaorg balik. Singgah jap ke Batu Pahat. Huhu..benci yang amat memandu di hari raya. Jalan sesak. Tersengguk-sengguk kete bergerak. Dah la manual..nasib baik tak cramp kaki ni tau. Ngan ujan nye.. Mencabarnya la nak beraya *huhu..lelebih lak*
Sampai je umah terus balun tido. Penat dah seharian bawak kete. Membe2 ajak beraya pun tangguh esok je.

23 comments:

  1. uiks. mcm kehenseman je erul tu? org melaka? kem salam ye. ckp chokilala manis kem salam. hahaha

    ReplyDelete
  2. cemut xreti bawak manual. :)) da masok 8 taun ade lesen..xsentuh2 manual pas da lulus :))

    ReplyDelete
  3. Salam singgah dan salam perkenalan...meriah nampak raya nih...

    ReplyDelete
  4. kalo sepupu tu gile bgambo, cik dayu pun same gak sbb cik dayu pun ada terselit dlm gambo tu. haha...

    ReplyDelete
  5. makan tido di hari raya..soalannya berapa kg kah berat cik dayu telah bertambah..ha jawabb jgn tak jawab muahahaha

    ReplyDelete
  6. waahhh...bangge lak ade name negeri sembilan dlm blog nieh:P

    nywayz...lawanye baju raye? beli katne?

    ReplyDelete
  7. cik choki: terserlah kegedikan kamu lah izah...dia unavailable lah dik..dah lupakan je hajat nak mengorat tu *hahahah*

    cemut: loorrr...kita ni mmg dr awal kenal kete, gear manual lah yg dingadap. kete kat umah smua manual

    burung belatuk:boleh tahan la meriahnya..raya ngan family lain skit dia nye seronok

    sultan: hahahaahah!!! saja kamu ni kan nak ngenakan org

    milo: itu adalah rahsia. mana bleh bgtau..kang kantoi la

    cheryna: lawa ke?? tq..tq..sukanya org puji baju kita. chiffon tu beli kat Maya Silk, pastu antar kat tailor biasa je

    ReplyDelete
  8. wah ramai nya sedare mare..
    emm.. best x raya kat melaka & n9??

    ReplyDelete
  9. wah seronoknya dapat berkumpul keluarga ramai-ramai.. bukan senang ya nak berkumpul sebegitu.

    ReplyDelete
  10. udang galah?huh! peberet tu!huhu...tak ajak pun aku eh?hehe...slamat ari raya cik dayu

    ReplyDelete
  11. ~ meriahnya... beraya sakan cik dayu kita nih. lawa la baju.. ~

    ReplyDelete
  12. sure penat travel kan...emm raya ni pon I xdpt kontrol mkn..hancuss diet I uwaaaa

    ReplyDelete
  13. hye dayu...
    salam aidilfitri...

    waaa braya smpi ke palong ekk....
    singgah lah umah cik yumici...
    dekat dh tu..hehehee

    ReplyDelete
  14. comey sungguh baju dayu yg warna pink itu.. manis jer

    ReplyDelete
  15. hehehe
    takpela..angah bf yang setia woo :P

    ReplyDelete
  16. dayu, gambar family tu...
    dayu tak masuk ke??

    ReplyDelete
  17. tapi kain tuh lawa la dayu...i like!

    ReplyDelete
  18. hyfa: ni tak smua ada, kalau smua ada lagi lah riuh

    rashid: a'ah, time raya je lah dpt peluang gather2 mcm ni

    suka bebel: looorrr, cmne nak ajak..ko ni pun...next time la ye

    amy: lawa ke?? owwhhh tq atas pujian mu itu...*sukanya saya*

    yun: mmg penat yang amat lah tapi layan kan je lah. lagipun seronok gak kan jalan2 gini

    ieyna: seronok..raya kat area felda ni sejuk je rasa..tu yg best tu

    zura: heheheh..pilihan yg tepat untuk chiffon pink itu..lawa eehhh, tq *saya suka amat*

    ReplyDelete
  19. amboihhh .. ramainya dok beraya
    cantik baju dayu
    ;)

    ReplyDelete