12 June 2009

yang baik kita ikut

Adakalanya kalau kena usik secara melampau pun boleh menimbulkan rasa tak selesa. Tapi kenalah bijak menyatakan ketidakselesaan tu kan. Lagi-lagi kalau pihak yang mengusik tu lebih senior/orang lama yang pastinya lebih berpengalaman kan. Tu yang hebat sangat mengusik anak-anak muda yang baru berubah status seperti dayu ni.

Korang paham sendiri la pe je yang derang usik kan..

Bukan tak boleh terima, tapi segan lah saya. Nasib baik saya bijak berlakon *patut masuk anak wayang aku ni* Buat2 cool je dengar segala usikan derang. Layan kan je. Gelak2. Dalam hati?? Ke sebab derang tgk aku buat diam je, tu yang derang makin jadik. Mungkin gak kan..
Tapi as tak melebih-lebih tu, aku diamkan je lah. As selalunya, siap mengusik banyak kata-kata nasihat derang bagi. Lagi2 dari mulut seorang suami sendiri kan. Yang dah berpuluh tahun berkahwin. Mana yang elok, kita jadik kan lah teladan.

Ohhh, pakcik tu ada kata aritu 'nak jaga suami bukan jaga makan minum je dayu' Dan tanpa ditanya pakcik tu sambung lagi 'yang penting jaga bilik tidur' Hah, jangan menafsirkan benda-benda yang tak patut. Apa yang dimaksudkan di sini adalah kekemasan bilik tido ye. Jangan lah biarkan bilik tido anda bersepah tak berkemas. Bangun pagi, biar sibuk, tak sempat camne pun. Sila la susun bantal2 tu. Jangan biar bergolek2 di atas katil. Comforter tu lipat. Cadar kalau tuck in semula.
*cit, jom gi beli towel rack, sejadah kita smua tiada tempat mau gantung ni*

Itu pakcik tu kata. Kalau rasa nak amalkan, sila lah.

kes tiba2 bilik ku digelapkan mmg perkara biasa. immune dah
*giler kuasa tak saya, sampai 2 komputer guna..printer pun 2..sila jeles wahai PP yang lain*
note: PP = penolong pengarah a.k.a kuli je

Kadang-kadang timbul juga rasa cemburu kat suami sendiri. Kehidupan dia selepas kawin macam sangat heaven. Betul2 seronok. Yelah, baju dah ada org basuh kan, makan pun dah siap sedia. Asal dia merengek lapar, cepat je bini dia ni kelam kelibut sediakan barang makan. Baju keje pun tak yah gosok sendiri lagi. Bangun pagi, keluar bilik air, dah tersedia dah atas katil. Dia tengah sarung je.

Tak ke seronok tahap maximum infinity tu namanya??

Tapi mengeluh dalam hati je lah *ada gak mcm terlepas, tp cepat2 mintak ampun* Dah memang tanggungjawab kita kan. Dulu, ko gak yang tak sabar nak jadik isteri orang kan. Dah sah jadik milik dia, pe lagi. Sila lah jalankan tanggungjawab anda, Sila jangan mengelat ye.Baik, saya akan berusaha sehabis baik. Mengubah tabiat diri yang agak pemalas ini.

Terima kasih suami sebab kamu sedar isteri kamu ni macam jeles dengan kehidupan baru kamu. Terima kasih sebab teman kan saya memasak petang2 sebaik je kita pulang dari keje. Kamu kata nak belajar masak, biar nanti time saya pantang lepas bersalin kamu tak asyik makan kat kedai *alahai suami saya* Walaupun ikut rasa hati kamu nak je berbaring ngadap astro kat depan. Tapi saya tahu kamu kesian kat saya kan..kamu tolong la basuh pinggan yang kita makan semalam, yang melambak2 kat dlm sinki tu.

Dan terima kasih juga untuk pujian kamu untuk lauk2 yang saya masak tu. Tapi kamu kan dah biasa sgt makan masakan saya. Tapi bila kamu kata 'nasib baik isteri saya rajin nak masak hari-hari keje' Saya rasa macam sangat happy. Sampai bila kamu ajak makan luar lepas shopping kat giant pun saya bersungguh ajak balik makan kat umah. Kan saya dah berazam dulu.

*isskk, kalau dibiarkan berterusan, tetiap malam makan nasi 1.5 pot 2 orang, mmg bulan depan tembam lah kami berdua
*malam ini mahu pulang ke Maran, menyelesaikan urusan yang tak sudah

17 comments:

  1. btul2.. yg baik kiter ikut.. yg xbaik kiter baiki la kan..:D gud info nih.. macih dayu..:)

    ReplyDelete
  2. wah balek umah mertua. chayok =D

    ReplyDelete
  3. puan doyot...bile mau dpt baby ni..hehe. sonok tgk kebahagiaan ko...

    ReplyDelete
  4. tu lah,mana yg boleh kita jadikan panduan, kita guna pakai lah kan
    mana yg mcm tak setuju
    pepandailah betul kan

    kenalah balik umah mertua
    menguruskan majlis bertandang
    dan haruslah menjenguk
    tanya kabar dlm phone mana cukup

    oiitt...
    aku baru kawin 2 minggu
    rileks la..

    ReplyDelete
  5. btul tu yg baik jadikan amalan yg mengarut tu abaikan...weh dayu asal ofis ko mcm dalam metin room jer?

    ReplyDelete
  6. dayu skrg kat bhgn jalan ke?mesti kenal ir. cheng chin tai ek

    ReplyDelete
  7. betol2 yg baik kite ikut. yg x baik kite wat donno je..pn.dayu nk tgk lagi pic sanding n nikah..

    ReplyDelete
  8. betoi betoi..tanya dlm phone tak cukup...tuh psl b4 majlis btandang aritu kite dah ada 2 ari awal kat sana...nak tlg mcm2..pas kenduri pon spend lg 3 ari kat sana..sian plak kat mertuaku yg dua2 tak sehat..

    ReplyDelete
  9. ish..bkn org baru kawen je kena kias2 mcm tuh..org yg nk kawen ni pun dorang dok perli2..aduhai..pakcik..pakcik..

    ReplyDelete
  10. yang baik kita ikut dayu..same2 mengendong tanggungjawab menjaga rumah tangga..

    p/s:hanya tersenyum kelat bila di usik org selepas dah berkahwin..tp kini mampu tersenyum syukur..=)

    ReplyDelete
  11. silalah jeles ngan kehidupan suami yg semakin teratur dan kehidupan isteri yg bertambah2 task harian huhuhu tp buat utk org tersayang xpe kan...

    ReplyDelete
  12. amboi puan dayu ni...semakin bz sejak begelar isteri ni yer...hehehe..yana mcm biasa lagi..xstrt masak lg pg2, tgh hari n ptg2..baru nk bli kelengkapan..kene cepat2 ni..

    ReplyDelete
  13. wargh dayu sabar2.. pe kate bahagi dua kje rumah..kekekkekeke.. x la rs beban sgt..

    ReplyDelete
  14. betol dayu betol.

    yang baek kite teladankan, yang buruk kite sempadankan.

    heheh

    ReplyDelete
  15. betoi2 tu dayu...yg baik kita ikut yg tak baik jgn ikut tau.

    ReplyDelete
  16. heaven eh? depends ngan setiap suami tu la mengaplikasikan ilmu rumahtangga ni. kalau dah si isteri mabuk mabuk pening pening ketika hamil, nak dipaksa dikerah dan digasak jugak ke dengan kerja kerja rumah? turn si suami la plak kan?hehe

    hmmm...terkenang balik saat 2 minggu lepas.terasa macam baru sangat wife aku tu pregnant tapi memang belum rezeki kami.sedih tiap kali terkenangkan anak anak.

    eh, lum mintak ampun lagi sebab kacau ko tengah2 mlm pengantin ari tu.bukan sengaja walau memang dah ada niat nak kacau sebelum tu.tapi memang aku tak boleh nak tido malam tu. tu yang godeh semua kad jemputan kawan kawan, forwardkan sms yang sama.hehe

    ReplyDelete
  17. tu lah
    derang tu mengusik sambil mendidik la konon..layan kan je kerenah pakcik2 tu

    kena amik masa gak nak adopt ngan kehidupan baru ni
    gaya hidup dh berubah
    tapi tu lah, kita org pompuan ni kan ibarat lilin, sanggup membakar diri demi mencahayai kehidupan org lain
    *hah amik ko, puitis pagi2 hari*

    ReplyDelete