19 January 2011

i kini anak dara wokey

Disebabkan keterujaan dengan gathering yang super marvellous tu, dan juga gathering yang akan datang. Tertangguh entry yang satu ni. Sedangkan ini adalah lakaran sejarah dalam hidup Eisya Elyssa. Tertunai dah tanggungjawab ibu dan abah yang satu ni. Alhamdullilah.

Setelah hampir berbulan-bulan, mencari ke sana ke mari. Bila dah jumpa asyik la ada alasan, tertangguh lah lagi. Dan makin hari, makin bertambah la usia Eisya. Dan minggu lepas, kami berkeras. Nak tak nak minggu ni kena buat juga. Tak boleh tangguh lagi. Dengan khidmat bantuan google, akhirnya Eisya selamat disunat pada Sabtu lepas, 16.1.2011 ketika diri berusia 8 bulan 24 hari. Lama-lama lah baru sunat anak aku.

Mula-mula niat hati nak ke An-Nur Shah Alam. Tapi dah 2,3 kali asal call tak bleh nak buat, doktor takde la, kena buat appointment la. Bila doktor free, ibu abah tak available. Tu yang asyik tak jadik tu. Pastu try tanya kat Klinik Qistina, Sri Kembangan. Dah buat appointment hari Ahad. Tapi sebab Ahad nak berjimba di MidValley, seboleh-boleh nak buat Sabtu gak. Dan bersungguh-sungguh la meng'google mana-mana klinik yang ada servis Khatan Bayi Perempuan ni. Dan berusaha mencari yang berhampiran. Godek-godek, nampak Pusat Rawatan Islam MAIS, terus call and yes, circumcision for baby girl is available there. Dan doktor pun ada hari itu. Apa lagi. Trus siap-siap bawak Eisya ke sana. Beriya carik sampai ke Sri Kembangan, sekali yang dekat 5 minit je dari rumah pun ada.

Siyes, perasaan membawa anak sunat adalah mendebarkan. Ekwan siap kata dia tak nak masuk. Tapi last-last masuk jugak. Doktor tu cool je. Eisya yang tak tahu apa-apa, rileks je dia baring main2 anak patung tu. Niat hati nak tengok doktor tu 'buat keje' tapi tak berani. Takut. Kejap je pun. Eisya pun nangis skit je, pedih mungin. Doktor tu tunjuk la apa yang dia buang, aku angguk je. Tak tanya apa pun. Halus je benda tu.

Pape pun, Eisya dah sunat!! Lega dah rasa, kalau tak asyik la teringat 'cha tak sunat lagi'

i kini anak dara wokey!!!


*Lepas sunat trus gi beli kek birthday abah.

18 comments:

  1. kalau dah sunat nk wish ape ehh?
    slamat mnjadi ank dara cha,
    boley?? heheh

    ReplyDelete
  2. yeayy dah sunat...bagos bagoss...klu lambat sgt nnti makin kesian tgk diorang nanges2..huhuh

    ReplyDelete
  3. selamat menjadi anak dara ye cha :')

    ReplyDelete
  4. wah sudah sunat yeeek..selamat menjadik anak dara (opsss tertiru ayat na pulak)...hehehee

    *kalau boys kan leh tak kite sunatkan time dier kecik nie????

    ReplyDelete
  5. camne la nnt bawak anak bujang ai plak... huhuhu...

    ReplyDelete
  6. hehe. zia ritu lansung tak nangis. terkejut skit je. mama dia yg panik! padahal dah 11 bulan br sunat. br berkesempatan..

    ReplyDelete
  7. alamak cha dh sunat la....

    malu la qaish...lom sunat lg..hehehe

    asalnye sha nak sunatkan qaish dl masa baru lahir beberapa hari selepas lahir tu.

    \tapiiiiiiiiii.....


    papa qaish tsanggup. pd sha better masa kecik...kulit lembut n sel cepat sembuh.

    so ikutkan la papa qaish nak tggu qaish merasai dunia berkhatan nnt.

    tp serius la..sure takut kan dayu nak tgk cha sunat tu.

    bagus cha nangis sikit jer.

    ReplyDelete
  8. alhamdulillah.. dah selesai ya ;)

    ReplyDelete
  9. wahhhh cha da sunat ek.. da boleh kene ngorat x cha? heee

    happy 9 months old eisya elyssa!! aunty sayang cha banyak2!!

    ReplyDelete
  10. fuh, lega rasa hati kan?

    macam fasya rase skang, ntah bila nak cukur rambut husna, bila dia makin besar batalkan ajelah niat tu. sian nanti da besar rambut takde@botak...dulu2 xde kesedaran nak buat. takpe, next baby, hari ke7 dah cukur. MESTI!

    selamat jadik anak dara icha.

    ReplyDelete
  11. salam kak dayu
    berapa agaknya charges untuk baby perempuan berkhatan ye?

    ReplyDelete
  12. mujur dia tak nanges teruk kan..good gurl chacha

    ReplyDelete
  13. hihih....akhir nye....lmbt jugak kn dayu bwk eisya g sunat...tp x pe...finally tetunai la benda yg patut buat kn.....selamat menjadi ank dara eisya....

    ReplyDelete
  14. Alhamdulilah cha dah sunat. w/pun lewat tapi asalkan dah sunat kan dayu. syukur. raina sunat masa umur 3 bulan tok wan dia yg ingatkan kalu tak mama dia tak ingat pun kot

    ReplyDelete
  15. wah cha dah jadik anak dara lah...heheh..cha...cumillah awak anty ngk...nnt jumpe anty nak cium yerk..

    ReplyDelete
  16. biar lambat asal buat
    hehehehe
    dr dia lps pantang dah ingat nak buat tapi asyik delay je
    dah 8 bln ni kena gak
    dan yes!! akhirnya
    cha kini anak dara!!! :)

    ReplyDelete