19 October 2011

Karamel Kek

Dulu waktu semua orang tengah gian buat karamel kek ni, aku pun join lah gak. Nak la cuba gak buat. Macam skrg ni, smua dok pulun buat pavlova kan.. Lepas ni apa geng? Red Velvet kah?? Tapi orang lain semua dok tayang kek berlapiskan karamel derang, tapi aku diam je. Sebab apa?? Sebab karamel kek aku adalah gagal. Terus merundum mood nak membakar aku time tu, terus simpan oven. Puasa hari tu baru carik balik..

Karamel kek aku gagal sebab kegagalan aku membuat meringue. Tapi bila berjaya menghasilkan pavlova yang elemen asasnya adalah meringue, aku terus berkobar-kobar nak buat karamel kek ni lagi sekali. Tu yang malam semalam, beriya tidokan Cha awal-awal dan terus aku main telur, tepung kat dapur. Kebetulan semua bahan ada dalam stok kan, makin pantas aku beroperasi.

Dan dipersembahkan Karamel Kek saya (:

Loyang pertama. Karamel adalah sangat tebal.

Loyang ke-2

Mungkin karamel kek ni kelihatan leceh nak buat, nak kena buat karamel. Ngan gula hangus, bancuhan karamel. Adunan untuk lapisan kek, ngan meringue. Tapi bila tengah semangat, semua tu tak penting, tengah teruja nak tengok hasil air tangan katakan. Tapi aku rasa kalau dah selalu buat, mesti alah bisa tegal biasa. Chap chap soi je... (: *ada yang rasa nak lepuk aku?

Takde lah leceh mana, nah amik resipi. Ni pun aku dapat dari Puan NaNo, dia ni kira sifu aku lah ni. Banyak jasa dia kat aku ni. Bila agak ragu-ragu, terus sms, tak pun call je dia terus tanya. Pantas dia menjawab segala keraguan. Love you la Na...

Bahan (A) - step 1
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus) 
- tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur & wrna tukar jd perang

Bahan (B) - step 2 
1/2 tin susu cair FN
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur
- kacau adunan B perlahan jgn smpai berbuih, lepas tu tapiskan masuk adunan ni ke dlm loyang yg dah ade gula hangus td,

Bahan (C) - step 3 : Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder 
45ml minyak msk
- pukul semua bahan ni..ketepikan,

Bahan (D) - step 4 : Meringue
6 bj putih telur
70gm gula kastor
- pukul dengan kelajuan yg plg tinggi, smpai la kembang & jd meringue ( yg mana bila diterbalikkan mangkuk, adunan xjatuh, xbergerak, itu meringue yer )


 - campurkan adunan C & D ini, gaul dengan cara kaup balik smpai sebati
- bahagikan pada 3 bahagian & letak pewarna
- masukkan adunan yg berkaler ni ke dlm loyang yg dah ada karamel td, 
- bakar dlm masa sejam, suhu 150c dengan menggunakan kaedah double boiling
- bila dah masak, sejukkan 10minit baru terbalikkan kek td, biarkan karamel duk kt atas plak, simpan dlm peti, sejuk2 bru sedap makan


Amacam?? Tak susah mana pun kan.. malam kang cubalah..

1 comment:

  1. dayu, gula hangus tu dah cair sket nmpak nak perang trus tutup api, jgn smpai terang sgt kaler,
    btw combine kaler yang cantik!
    syabas! lepas ni klu de jamuan or ape2, aku rase better hidangkan kek keramel lg menarik prhatian ramai org kan? huhuhu

    ReplyDelete