18 February 2011

Update Blog Guna Handphone

Cubaan pertama menambah entry di blog menggunakan handphone tanpa perlu mengadap komputer/laptop adalah berjaya. Mudah je sebenarnya, tu yang bila ada yang suruh aku buat entry 'Bagaimana nak update Blog guna handphone' Aku macam malu. Kalau korang google, mesti jumpa punya. Tapi sebagai tanda komitmen seorang blogger yang tak berapa tegar, aku buat jugak lah *ada gak entry baru untuk blog kan*

Mudah.. memang mudah. Begini caranya:

1. Tujulah ke 'Dashboard' blog anda, dan pilih 'Design'. Kemudian anda akan dapat saksikan paparan seperti begini. Familiar kan?? Kemudian klik 'Settings'


2. Kemudian anda akan dapat paparan seperti di bawah ini pula. Pilih 'Email & Mobile'


3. Dan anda akan disajikan dengan paparan ini. Di 'Posting Options' Sila gantikan perkataan 'secretWords' itu dengan apa-apa perkataan yang menjadi pilihan kalbu anda. Yang mudah diingati. Sebab nanti everytime posting, korang kena masukkan address ni. Silalah jangan lupa ye. Tapi kalau lupa, boleh je kot setting semula.

Dan sila pilih 'Publish emails immediately' Kemudian 'Save Setttings'

Tara!! Siap!!


Dah siap proses ni. Amik handphone dan taip message mcm biasa. Pastu hantar la ke 'email posting address' yang korang dah setting kat atas tu. Kira macam hantar mms lah. Nak masukkan gambar, sama je macam mms. Tapi tak bleh la nak adjust alignment gambar tu. Redha je lah gambar tu kat atas, align to left.

Lepas ni boleh la update blog sambil baring atas katil :)


6 comments:

  1. Slalu jugak update blog atas katil hihihi...best, best. dan dimana-mana saja. dalam kereta, dalam toilet..ups!

    charge 0.25sen 1 entri. :)

    ReplyDelete
  2. Salam.
    Dayu, thanks for this info. Aritu try, tp tak menjadi... skang dah tau..leh ler wat....hehe
    Thanks once again...

    ReplyDelete
  3. emm nk tnya..
    klu cmni kredit jln lah ek..hehehe...
    pnh update gna hp..tp ayoyoyo...lju cm air kredit abis..
    klu ada wifi slamat lah leh on wifi...

    ReplyDelete
  4. dayu...

    mar ade tag dayu tau..

    ReplyDelete
  5. dayu...kayrul try la update ikut tutorial dayu tapi keluar ayat separuh jer...huhuhu...keciwa betul la

    ReplyDelete