24 June 2014

Sesi Riadah: Perpustakaan Raja Tun Uda, Shah Alam

Sejak Ekwan bern iaga ni, masa memang sangat suntuk kami anak beranak beriadah macam dulu. Kalau dulu, weekend je..bersusun jadual aktiviti aku rancang. Ekwan rajin je melayan anak bini dia, rajin bawak kitaorang berjalan-jalan. Anak bini tak boleh duduk diam kat rumah kononnya. Tapi bila Ekwan kena keje jugak waktu weekend, redha lah kami anak beranak. Belajarlah duduk diam-diam kat rumah. Tapi alhamdullilah, Ekwan masih faham dan kesian kat kitaorang, at least sehari mesti bawak kitaorang keluar. Paling tidak pun, shopping grocery kat Mydin. Jadiklah..

Aku kesiankan Eisya je. Dah lah seminggu kat nursery pun terkurung. Nursery dia kan takde outdoor palyground, tak kan weekend pun nak terkurung dalam rumah pulak. Kenalah bawak dia keluar sekejap. Bagi dia berlari-lari kejap. So 2 minggu lepas, terfikir nak bawak dia ke library. Dia kan suka suruh aku bacakan buku. Tapi kalau kat rumah ni aku macam malas sikit. Hehehe, malas sebab macam-macam nak kena buat kat rumah ni, dengan Elma lagi. So aku layan dia pun nak tak nak je. Pastu mulalah kesian. Tu yang nak bawak dia ke tempat yang memang aku boleh concentrate kat dia je.

Lama dah terfikir nak ke library ni. Sebab macam menarik. Decoration librray tu sangat lawa, memang menarik minat budak-budak nak ke library.Dekat pun dekat, kat Seksyen 13, Shah Alam tu je. Bila bagitahu kat Eisya pagi tu nak gi library, bukan main suka lagi dia. Sepanjang perjalanan tu asyiklah tanya 'kita dah sampai ke ibu?' Tak menyabar. Teruja. Entah tahu entah tidak macamana rupa library. Tapi sebelum tu aku dah tunjuklah gambar library tu kat dia. Excited tengok gambar pokok besar, boleh main-main kat bawah pokok tu.

Bila sampai, memang tak menyabar. Bukak kasut terus berlari, tinggal ibu terus. Terus serbu replika pokok ni, pastu kembur rak buku.

ibu baca buku sorang-sorang lah, Eisya kejenya lambakkan buku kat ibu pastu dia berlari-lari. baru selak ajak dia baca, dia lari semula.

Sudut Kreatif kat Perpustakaan Raja Tun Uda ni memang sesuai lah untuk bawak anak-anak beriadah secara percuma. Nak pergi indoor playground waktu weekend, boleh tahan bayaran kan. So kat sini, bolehlah bermain, walaupun sekadar berlari-lari dan buat bising. Budak, apa ada dia kesah. Penat kang, pandailah duduk sebelah kita suruh bacakan buku.

daddy's girl. 

ni sape bacakan buku kat sape ni? abah bacakan ke Cha ke Cha yang bacakan buku untuk abah?

aksi ni berlaku tak sampai seminit, baru nak bukak muka surat pertama Eisya dah lari gi amik buku lain. rambang mata budak ni, tahulah buku melambak-lambak.

Facilities kat library ni memang 1st class. Semua equipment dia best, kerusi meja semua berkualiti. Tapi sayang, item yang paling penting, buku-buku tu yang macam tak terjaga. Buku banyak tapi banyak yang koyak. Pastu bercampur-campur. Staff pun tak larat  kot asyik nak kemas je. Budak yang tukang menyepah ramai. Suruh letak buku kat rak semula pun tak nak. Kenalah mak ayah yang kemas. 

Secara keseluruhan, tempat ni memang sesuai untuk anak-anak kita. Kenalkan library dari kecik, jangan nak gi indoor playground je tahu. Sesuai sangat untuk kita luangkan masa ngan anak-anak dengan kaedah yang lebih menjimatkan. Tak payah asyik nak gi malls je, gi library sudah.

3 comments:

  1. Dah lama plan nak datang sini, tapi ko tau jelah anak aku tu, menjerit high pitch!! So takpe ke bawak budak yang LOUD datang ke library tu? WUWU. Eh Ekwan berniaga? Fulltime photog ek?

    ReplyDelete
  2. sangat boleh weh...namanya ruang dan sudut kreatif. menunjukkan kehebatan suara kan salah satu kreativiti budak-budak. kat situ memang hiruk pikuk ok..
    no hal..so leh bawak rayyan ngan hasya gi sini

    ReplyDelete
  3. yeay boleh lah pegi kalo x mengganggu gugat keharmonian org2 kat library tu.. nti bulan pose bleh la pegi sambil chill2 hehe

    ReplyDelete