28 September 2010

serangan serangga perosak

Binatang yang paling aku benci buat masa ini adalah nyamuk. Rasa macam nak lancarkan perang je ngan nyamuk-nyamuk kat rumah tu. Hangin aku. Kesian kat Eisya, muka, lengan smua jadik mangsa gigitan nyamuk. Bangun pagi-pagi je merah muka. Dah lah dia ni jenis lambat hilang bekas gigit nyamuk tu. Kesian anak ibu.

Tengahari tadi bergegas ibu gi Sogo, nak beli Pureen Rekit0. Nak cuba sapu kat Eisya. Tapi kat kotak ni kata sesuai untuk kanak-kanak usia 1 tahun ke atas. Ahhh, sudah. Ada sesiapa yang guna? Boleh tolong review. Kalau ada pape tips nak hadapi serangan nyamuk jahat, share lah. Sangat kesian sama boss kecik, kulit sensitif, kena gigi nyamuk habis merah-merah lengan. Dah tido pakai lengan panjang dah tu.

boleh ke guna kat baby??

Kulit Eisya kalau kena gigit nyamuk, dia akan jadik mcm gegata tau. Besar je bekas merah kena gigit tU. Lambat pulak nak hilang. Pastu tak boleh sapu apa-apa. Dulu masa tak tahu, sapulah mopiko, hah amik kau..makin teruk jadiknya. Terus berbekas betis anak dara aku. Sekarang aku cuba sapu vicks, ok lah skit.

Kalau ada petua yang boleh dicuba aplikasi, bagitahu la ye

*kulit anak ibu manja lah

10 comments:

  1. produk ni mmg bagus. aritu ms shopping brg2 baby kat JJ org pureen tu bg sample. so time raya blk kg kite cuba la benda tu. and berjaya!!! kompom nyamuk xgigit. sample kecik aje. tenyeh tiap2 mlm baru raya ke4 dah abes.pastu kena gigit la nyamuk stat raya ke5.hukhuk.mmg best n nak beli utk bb nanti :)

    ReplyDelete
  2. cuba sapu minyak kayu putih. so far sgt berkesan kt kulit mya.cepat je ilang merah2 kesan geget nyamuk

    ReplyDelete
  3. I bagi babysitter Ridsect Goodnight Protect - Kertas Meruap Penghalau Nyamuk. Yang bukak macam kipas tu. Letak dekat dengan dia, so nyamuk tak dekat.

    So far so good. Tak ada bau or asap. Safe for children lah. Myiesh pun selalu kena gigit nyamuk. Sekarang dah tak ada.

    But tak semua kedai ada. Selected kedai je. Kena cari sikit.

    ReplyDelete
  4. dayu..rekito tu mang takleh pakai lg..jiha pon dulu beli... try guna mosquito patch...die pelekat bulat..tampal kat baju/seluar.. eh tp tampal kat area yang cha takleh usik2 ye

    takpon tido dlm kelambu

    ReplyDelete
  5. dayu, letak kelambu time tdo xleh ke? aisya pn sama...umah PIL sgt byk nyamuk kerna sistem peparitan ada masalah (eh btul ke ayat neh?? :P) so jadi kawasan ternakkan nyamuk...giler horror...aisya slalu jadi mangsa makanya, buai pn letak kelambu, tdo memana pn mesti pasang kelambu die tuh...so far ok la da jrg kena nyamuk...kira xdela merah sana-sini...tuh jela kot solution plg slmt compare to nk gna ubat2 bagai kn?? :)

    ReplyDelete
  6. dayu..

    eeee...jgn sapu mopiko lagi...dulu saya pernah baca kat kotak mopiko tu sendiri(skang xtaulah) yg klau bwah 6mnth pkai mopiko, bleh sbb kan sawan...trus pangkah mopiko...
    my baby pun sma slalu kena gigit nyamuk..xsapu pape..sbb kulit baby kan mmg sensitif...sya slalu sapu baby oil aje...bila kulit tu oilyly kuranglah skit gatalnya(teori syalah)...vit E pun ok...cubalah

    ReplyDelete
  7. tido pakai kelambu?? huhu, bukan option yang terbaik mungkin. sebab eisya tido sgt lasak..satu katil dia pusing..

    mosquito patch?? mana mau carik?

    *tp semalam dh sembur2 dah kat baju eisya skit. ok lah, takde kesan baru. tapi tak tau la, mmg rekito tu yg berkesan ke nyamuk yg takde smlam

    ReplyDelete
  8. tula kan,
    sian ank bgon pg tgk memerah muke rase cm nk je sembur satu rumah.

    adif pon kerap kene gigit nyamuk.nak2 lagi klo tido rumah opah lupe nk bawak kelambu die.

    hihi.
    ank bujang as smpai sekrg guna kelambu bby lg.

    ReplyDelete
  9. cube sapu kapur..insyaallah...

    ReplyDelete
  10. try guna yg ni buds mozzie clear lotion. leh tgk kt cni:

    http://www.budsbaby.com/organic/html/products_details.aspx?PID=18&ID=7&CatName=Mozzie%20Clear%20Lotion&Repost=True

    ari tu dpt sample, so far ok la. duk kt umah kg yg byk nyamuk, pakai ni nmpk jugak la keberkesanan.
    kt flyers yg sample dia kasi tu ckp leh guna since baby lahir lg.plan nk beli for 2nd baby nnt la ;p

    ReplyDelete