26 October 2010

prihatin

Adakah kebanyakan ibu-ibu masa kini adalah cerewet dan terlalu berjaga-jaga? Bukan apa, yelah.. nak cuci botol kena ada sabun khas, cuci baju anak pun guna detergent khas untuk babies wear yang sudah tentu lagi mahal dari sabun basuh baju mak ayah dia. Basuh pun asing-asing, mana bleh campur ngan baju mak ayah yang basuh pakai sabun Breeze. Lagipun baju mak ayah kan kekotorannya adalah extra. Botol susu lak tak bleh pakai lama-lama. Cukup 3 bulan boleh buang, kita pegi beli yang baru. Puting lak sebulan tukar.

Mak ayah kita dulu basuh baju pakai sabun Fab elok je kan.. takde lak nak kena sakit-sakit kulit ke.. tapi aku mengambil pendekatan, dulu lain lah. Air dulu tak tercemar macam sekarang. Maka kalau kita nak extra care mcm ni pun tak pe kot..

Setakat ni aku baru let go 3 bijik botol susu Eisya, yang beli sebelum dia lahir. Rasa macam dah lama sgt guna, sayang gak nak buang sebab rasa mcm elok je. Tapi buang je lah. Dah 4 bulan lebih guna. Lagipun botol lain banyak kan. Hah, bottle milk storage tu boleh guna bape lama erk? Lagi satu, puting susu bape lama korang guna? Eisya guna NUK latex, selalunya dalam sebulan mesti puting tu mcm dah mengembang dan lubang udara dia akan bocor. Maka nak tak nak kenalah tukar sebulan sekali. Nasib baik aku ajar guna NUK, kalau dulu bagi dia merasa Avent, menjawablah aku nak beli puting tiap bulan.

Nak cuba suruh Eisya guna teats brand lainlah. NUK punya saiz sampai setahun je. Kang dah setahun baru nak ajar yang lain kang melalak-lalak lak dia. Ke dah setahun nanti dia dah boleh minum ngan cawan?

*entry ni terhasil gara-gara keinginan nak mengupdate tapi tak tahu nak update apa

11 comments:

  1. aritu penah baca kat blog mana tah.tips breastfeeding ni la.storage bottle utk breastmilk tu tahan 6 bulan utk yg BPA free. kalo yg bese tahan 3 bulan je.

    ReplyDelete
  2. bukan cerewet...tp kita semestinya mau yg TERBAIK tok anak kiter..
    :D

    ReplyDelete
  3. hehee...btol2.dulu2 mana leh samakan ngan skrg kan.
    yg zuris tau kalu botol BPA free tu mmg tahan 6 bulan.yg biasa2 tak tahan lama.
    ada hikmah gak ek kysha tak minum botol nie.hehee

    ReplyDelete
  4. kite sebagai ibu mesti nak yg terbaik kan...same lah kite dayu.
    aah dayu storage bottle tahan 6 bln...mar pon puting qaseh tiap bln kene tukar...ni pon plan nak try yg tommee tippee punye bottle n puting.macam cute jek mar ngk...heheh...mak yg lebeh dr anak tau...heheh.

    ReplyDelete
  5. 6 months ye..ok.boleh guna lagi. baru guna 4 bula as sepanjang pantang mana ada guna botol. direct feeding je sentiasa
    anak bfeeding pun still kena amik pusing hal botol kan

    ReplyDelete
  6. Same. Myiesh pun every month tukar botol. But puting tukar every 2 weeks sebab perasan yang babysitter selalu tak cuci bersih.

    :'(

    ReplyDelete
  7. dah setahun bleh ajar gna cawan..
    tak kira samada BF atau tak dan klu dh 2 thn tak BF lagi...susu tetap kene minum gak kan...so..kene guna puting gk kan..tul tak..
    he he he...
    so carilah puting yg sesuai...

    *kalau tak..takan ada susu formula untuk budak 2,3 thn untuk diminum..selalunya minum guna botol :)

    ReplyDelete
  8. alamak, botol semua tak boleh pki lame erk. imaan dah pki botol avent tu since lps pantang. sekarang dah 6 bulan lebih. nipple pun act aku baru je tuka 3 minggu sudah kot. mcm tertanya2 jugak bottle feeding accessories ni tahan bape lame tapi xdan survey lagi. huhu. ada alasan utk shopping brg baby lg. hakhak.

    ReplyDelete
  9. maybe bile anak da 2-3 org kite akan lebih loose ttg nak sllu yg TERBAIK utk anak nih. 1st anak mmg sllu mcm kite2 nie kott =p

    ReplyDelete
  10. ye..ye, anak pertama adalah sgt bertuah
    segalanya adalah yang terbaik untuk dia. berhabis untuk dia
    kesian lak kat adik2 dia nanti kalau tak dpt the same attention
    tp akan berusaha juga bagi yg terbaik untuk adik2 dia

    ReplyDelete
  11. mcm raina botol MAM anti colic tu mmg boleh bertahan 6 bln ke atas cuma puting mmg kena tukar kdg2 tak sampai sebulan dah kena tukar. dah lah mahal dkt rm30 puting tu. garu kepala mama n papa dia. tp demi anak layankan jer. asalkan anak dpt yg terbaik. InsyaAllah.

    bab basuh baju selalunya mmg asing dan kalau rajin nurul mmg basuh pakai tangan tak pakai mesin sbb pakai mesin kain cpt rosak. tp kalau dah penat mmg pakai mesin tu pun sekejap je pastu gosok blk dgn tgn. risau sgt bab kain rosak.

    ReplyDelete