05 January 2012

Jalan-jalan Isi Perut: ABC Special Azmie Wawa

Ada 1 lagi tempat makan harus pergi kalau datang JB. JB memang banyak tempat makan menarik. Sedap-sedap dan sangat berbaloi untuk wang ringgit. Cuma kena rajin amik tahu. Sebab semau kat tempat terperosok. Eh, takde la terperosok sangat, tapi dia terletak kat kawsan-kawasan yang kebanyakan orang luar tak tahu. Dalam taman-taman perumahan, tepi hutan.. Yang kat area Danga Bay semua harap je mahal, rasa.. boleh lah..

ABC Azmie Wawa!!

ABC yang super duper sedap macam ni  memang tak boleh dapat kat tempat lain. Serius. Tak tipu. Yang kat Pegaga Seksyen 2 pun tak boleh lawan, tapi boleh la nak bersaing. Aku kalau balik JB, memang wajib melantak ABC Azmie Wawa ni. ABC dah telan semangkuk, Ais Jagung beli simpan dalam fridge siap-siap. Sambil tengok TV boleh balun..

 ABC Azmie Wawa dan ABC Special

 ABC Special. RM 3.00 semangkuk. Dengan coklat melimpah ruah, kacang goreng.. 2 mangkuk pun aku boleh habiskan.

Kedai ABC ni ada kat dalam food court depan pejabat pos Kg Melayu. Kedai dia kat row luar, dari parking dah boleh nampak signbaoard dia. Dan alang-alang dah ada kat situ, memang wajib perkena Yong Tahu version Johor. Senang kata, makanan yang jual kat food court ni memang sedap-sedap belaka. Semua meniaga dengan ikhlas. Masak penuh dengan kasih sayang. Tak kira untung semata-mata.

Enja Yong Tahu. Kedai ni sederet ngan Azmie Wawa

Dulu masa mula-mula hidup dalam UiTM Shah Alam tu, aku ingat lagi masa order Yong Tauhu kat food court bawah menara tu, bila aku minta minta kuah sup. Abang yang jual tu kata 'sup?? mana ada sup. sos ni je ada' Gile jakun aku kejap. Yelah, kat Johor mana ada makan Yong Tauhu dengan sos. Tapi 5 tahun duduk jauh dari food court, lidah ngan tekak aku dah boleh terima kenyataan dah. Nak Yong Tauhu dengan sup balik kampung melantak lah puas-puas.

*dulu kat foodcourt ni lah mak ayah aku selalu bawak anak-anak belanja makan. skrg aku lak angkut derang datang sini. ajak gi Kenny Rogers, Secret Resepi, Pizza Hut derang tak selera..

8 comments:

  1. perrrggghhhhhhhhhhhhhhh...abc tu sgt menggode dan mengancam....terliur aku nih...

    ReplyDelete
  2. Lama nya tak makan yong toufu sup...rindu JB.....

    ReplyDelete
  3. ye la dayu..
    mmg kt kg melayu tu la selalu gi klu nk beli abc..dan YTF..

    ihiks dan sama cite psl YTF tu..
    kua dr jb pelik tgk YTF tmpt len ada sos..hihihi...
    YTF jb jugalah terbaikkk!!

    : entri baru : Sesaat..Meatball IKEA...
    : click2 my shop : Harga Pengenalan: Islamic Soft Book

    ReplyDelete
  4. hoho..nasib baik dekat je kalau mengidam boleh pergi terus..;)

    Selalu jugak kalau time rehat hari jumaat pekena ABC kat situ..memang sedap..yong tauhu pun sedap..;)

    ReplyDelete
  5. yeahh ABC kat sini terbaik!!

    yang yong tau fu tu aku plak jakun bila dtg jb, si hafiz beli tgk2 orang tu letak sup. kat KL da biasa makan dgn sos. lama2 baru aku bole terima makan yong taufu dgn sup =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tp 2-2 sedap je..makan panas2..
      tak sedar dh habis semangkuk besar

      Delete
  6. agreed ngn ko tang yang tau foo tue...tp kalo kt psr mlm skrg mmg ade sup skali dah..kena mintak jelah hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi sup dia tak sama dgn sup YTF kat johor
      hahaha...gedik..johorian lah sgt

      Delete