22 December 2009

epok-epok panas..

Aku memang selalu macam ni. Kalau mood rajin tu dtg, sendiri macam tak percaya. Bila angin malas melanda.. perrgghh!!! laki aku pun geleng kepala tengok. Tapi tu lah.. smua tu dtg tiba-tiba kan..

Malam td, entah kenapa.. aku tiba-tiba rasa nak buat epok-epok sardin. Tau tak apa tu epok-epok?? Orang Johor kalau tak tahu, ngada lah tu. Saja nak kena lepuk. Ingat lagi dulu, awal-awal masuk UiTM, bila kata 'aku nak epok-epok lah' Member siap boleh tanya 'apa tu??' Orang Johor je ke panggil Karipap tu epok-epok?? Iyelah kot..

Dah berkali-kali sbenarnya rasa 'tiba-tiba' tu dtg, tapi selalu tak terlaksana. Tapi petang semalam aku nekad. Nak jugak buat malam ni. Tepung takde, segera aku minta En Ekwan gi kedai belikan. Sambil siapkan makan malam, sambil tu aku masak sardin nak buat inti. Semangat tak semangat lah aku. Macam nak tanya je kat diri sendiri 'ko apsal dayu?? hari2 keje rajin nak buat epok-epok??'

bila laki aku bawak balik tepung ni.. aku trus macam 'tepung apa ni yang??' siyes 1st time jumpa ni

Sambil duduk depan tv ngadap AXN, sambil tu lah aku mengelek tepung tu. Peerggghh!!! Habis show 2 jam tu, barulah habis tepung aku. Kira-kira dapat lah dalam 30 biji. Terus aku tanya kat En Ekwan 'yang, agak2 makcik jual kuih tu pukul bape derang mula mengelek erkk??' Rasa tiba-tiba macam tak berbaloi siot jual kuih 3 keping =rm1 bila sendiri dah rasa jerih perih membuat kuih ni. Rasa nak je jual sekeping 50 sen. Ni baru aku ngadap tepung 4 cawan.. kalau 2 kg?? Seminggu aku terbaring sakit pinggang agaknya..

hasil duduk mengelek tepung selama 2 jam. ucapkan tahniah kat dayu

So, aku dah tak yah pikir pagi2 nak makan apa. Stok makanan pagi dalam kete menuju ke tempat keje untuk seminggu dah tersedia. Kami laki bini memang perlukan makanan setiap pagi, duduk dalam kete sebelum sampai opis harus mengisi perut. Sebab masing-masing, keluar je bilik air 'awak.. orang lapar' walau pun malam td dah makan nasi siap bertambah. Ini salah satu sebab pembesaran kami agak menggalakkan.

Kaki saya sudah kembang. Dah mula membengkak.. uiihhh, kasut dah tak muat.. bila baca-baca, katanya kaki membengkak bila masuk trimester ke-3.. ni aku ni baru 23 weeks dah membengkak ni apa kes?? Dan sesungguhnya, aku macam takut tengok kaki sendiri...

25 comments:

  1. dayu kelim sendiri ke pakai alat pengelim tu?

    ReplyDelete
  2. memula baca tajuk entry td=epok2? kuih apakah itu?.sesungguhnya br hr ni sy tau epok2=karipap.
    emm kaki sy pon membengkak dgn jaya nya jugak.spt mana bdn ku membengkak (gemok)

    ReplyDelete
  3. wah..bagusla dayu. tahniah kerana berjaya menyiapkan karipap tersebut. nmpk sedap. nk try bole?

    ooo kaki da start kembang ek...tula, lain org lain pengalaman die. sy pun awal gak ritu. smpi skrg kaki masih still mengembang smpi ke tgn n muka. bulat jadinya...

    neway, take care!

    ReplyDelete
  4. amy suka epok-epok.. hehehe... tak tau pun nama lain bagi karipap is epo-epok.

    dah bertahun-tahun amy duk makan karipap frozen. beli yg frozen je dayu. tak pernah pulak nak rajin buat sendiri. nih kena gigih cam dayu jugak lah jawabnya. ngehngehngeh....

    ReplyDelete
  5. hiks..mmg ngade klu org joho tatau epok-epok...

    biasa tu..bila berat dah bertambah..kaki menampung berat badan...tu yg bengkak...

    tido kaki tu tinggikan lapik dgn bantal...
    klu besar seblah kiri/kanan,mnunjukkan kepala bb arah itu...

    ReplyDelete
  6. kalau dah rajin gni..
    baby girl kot ;)

    ReplyDelete
  7. sedapnye karipap..kuih kegemaran jiha nih hehehe

    kaki dah bengkak eh..huhuhu take care dayu

    ReplyDelete
  8. bagilah resepi...he heh..pleaseeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  9. bagilah resepi...he heh..pleaseeeeeeeeeee

    ReplyDelete
  10. sedapnye
    huhu2
    share2..la siket kat sini

    ReplyDelete
  11. giler gigih mak yong ni *tepok tepok*

    sangat rindu nak sebut epok-epok dan semangka. *ralat sensorang*

    ReplyDelete
  12. kaki bengkak ekk? Sy alhamdulillah dh masok 30 weeks kaki maintain slim..kaki jelah kannn hahaha :p

    hubby sy pn xto epok2 tu ape eventho study kt kuitho batu pahat 5 tahun..poyoss huhu

    ReplyDelete
  13. eh lupa...

    kat ofis pn...
    kaki kene tinggikan...
    buh kotak dan lunjurkan kaki tu k...

    ReplyDelete
  14. hahah baru tau epok2 tu karipap..nasib bukan org johor..mmg sakit pinggang nk buat bende alah ni..yana baru buat wiken baru ni..buat yg stail ade karipap pusing,huhu bnyk btul step die, kelim sendiri plk tu..2kg tepung..nasib bukan diri sendiri yg uli..4org buat, 4-4 sakit pinggang..hahaha

    ReplyDelete
  15. ooo epok² tu karipap ka..amboi rajin nye..epok² sadin erk uih sedap nye..if free dayu tepek resepi plz..rase tingin plak..

    ReplyDelete
  16. salam..
    hi dayu...im back into blogging world...
    rindu sama kamu...
    selalu tgk status kat FB jer...
    dayu, kalo kai tu bengkak awal2 camni...
    nanti tdo or duduk tinggikan kaki tu dari perut...kurang la sikit bengkak nyer tu nanti...

    take care dayu..;)

    ReplyDelete
  17. yeay! tepung tgn kt dayu.. pandainye buat karipap ek.. memula tu xtau lak epok2 tu karipap... hehehhe... siyesli mira x reti wat karipap... leh x dayu share kan resepinya kt sini.. hihihi

    wah... dh bengkak ke? awlnya? mira dulu 7 bln br semuanya membengkak.. nmpk gayanya harus la dayu beli byk baju baru kn? ye la nk g keje.. mst bj2 ms slim dh x muat dh... hehehehe

    ReplyDelete
  18. hahaha...nsb saya org johor yg x ngada2..kalau x mmg kena dgn dayu...

    dayu mak saya kan..dia uli2 tepong tu jd bulat spt pau besr..then die peram semalaman dlm icebox...

    esoknye atau anak2 die meragam x tntu psl ....bbrp jam kemudian pastu bru buat n kelim lantas menggoreng..

    hasilnya sgt empok tau dayu...maybe dayu leh try ke next time...hahaha

    alkisah saya mmg x pndai kuih muih dn kek2 ni...

    akhir kata...TAHNIAH DAYU...hehehe

    ReplyDelete
  19. sesungguhnya saya tidak reti nak kelim sendiri, pakai acuan sudah.. nak gak belajar kelim.. nanti2 lah menuntut...

    nak resipi ke?? alah,mcm malu je.. buat karipap mcm sgt simple, kita lak takde tips istimewa...u all google je lah.. tp tgk lah, kalau rajin.. i post ye...

    iye..kaki saya sudah mengembang..buku lali dah tk nampak dah..bila dikenang baru nak masuk 6 bln dah gini, tak terbayang nanti dah 7,8 bln camne... jadik kaki gajah agaknya...

    mana ada saya rajin sgt.. sikit2 je..
    girl kah anak saya?? :)

    ReplyDelete
  20. err.. org johor je kot yg sebut epok2 nih. sedapnyeeeeee!

    ReplyDelete
  21. epok2??terpaku jap sambil pkir2 apekah epok2 tuh??maaf sy org KL..he he he...

    terernyer dayu!!tabikk lar..i hanye leh masak simple sajor tuk Mr.S sy..ahaks...harus mencube ini..;-)

    ReplyDelete
  22. ermmm... memang agaknya cuma org jhr jerk yg panggil karipap ni epok2... kengkawan fda depada negeri lain pon tak taw epok2 tu pe

    ReplyDelete
  23. ahehhe, ingatkan ape epok2 tu, ingat ayat pelat budak2 kecik..rupenye karipap! :D

    ReplyDelete