10 December 2009

membesar bagaikan juara

Aku kini adalah makhluk paling besar agaknya. Ngan pertambahan berat badan yang membuak-buak. Ohhh... weight scale kat umah tu pun dah tak baper betul rasanya. Beriya aku confident je naik penimbang kat klinik tu. Konon takde penambahan berat lah. Konon berjaya maintain. Walau dalam hati sendiri macam tak percaya. Iyelah, makanan yg masuk dlm perut sama banyak je. Tak kan tak bertambah pulak lemak dlm badan. Hah.. sekali amik kau.. 2kg sebulan.

Kalau sepatutnya, 9 bulan boleh tambah berat 10-12kg je.. apa kes ngan aku yang baru 5 bulan ni dah dpt 6kg, boleh ke lagi 4 bulan tu tambah 4kg++ je..


smua baby-t sila masuk kotak. kita kongsi t-shirt ye sayang.. ke u nak melabur belikan i t-shirt baru?? yang tu i mcm lagi suka je..

Kadar perkembangan perut seakan meningkat dengan pantas. Makin bulat. Dan makin susah lah aku nak tido. Nak mengiring tak boleh. Terlentang je lah. Tak nikmatnya tido sekarang ni. Bila mengiring, macam2 rasa dtg dr dalam perut tu. Tak selesa, sebab mcm geli. Baby tak suka mummy dia mengiring.. rasa mcm kena tindih ke sayang??

Tapi sekarang, tengah goreng ikan kat dapur pun dia mengeliat2. Ohhh.. geli lah sayang..

Bila nurse tanya 'dah rasa baby gerak??' Aku kata 'entah, saya tak pasti, tp rasa dia tendang2 takde lagi rasanya' Serius, aku sendiri ternanti-nanti camne rasanya baby menendang dr dalam perut tu. Dan siap2 lah nak kena cucuk nanti.

* Sebab tu gak aku tak jadik nak potong rambut pendek, sebab nanti akan kelihatan lagi macam buah mempelam muka aku tu.

25 comments:

  1. bila waktu itu tiba..mesti dayu tau baby gerak..mcm maria dlu..tgh tido pn terjaga..n dptla rs baby gerak utk pertama kalinya..besh2..rs terharu that time..kuasa ALLAH..anyway maria pn dah makin bulat..oh tidak..

    ReplyDelete
  2. dah nampak dah.... harituh kan cam tak perasan pun dayu preggy.

    amy pun tak sabar nak tunggu orang baru ni. hehehehe... :)

    ReplyDelete
  3. cumel...
    hehe....tggu lagi sebulan dua mesti lagi xboleh tido... sendal perut dgn bantal lembik pon ok kot...hehe...

    ReplyDelete
  4. wah dh besaq la si kecik tuh..hihih baru nmpk pewott itu

    ReplyDelete
  5. assalamualaikum dayu.

    jgn lupa masuk contest tu ye.
    wink..wink.

    ReplyDelete
  6. heheh.. comeinyer... dah nmpak dah pewut dayu..:):)

    ReplyDelete
  7. wahh..sudah nampak peyut..
    comel sgt!
    take care dear..

    ReplyDelete
  8. Aku tidak melalui proses itu.Tapi aku sdg menemani isteriku yg menghadapi proses itu

    ReplyDelete
  9. hehe..maybe dayu rasa geli biler mengiring coz baby jatuh ke tepi time mengiring kekiri atau kanan..

    ReplyDelete
  10. ye, perut ku sudah membulat dan membesar dgn jaya
    dulu risau mcm kecik sgt
    skrg.. bila dh baring, rasa lah payah tak payah nak bangkit smula

    oohhh...rasa geli2 tu sbb baby jatuh ke sisi ke kalau ngiring
    tak sabar nak rasa 'tendangan' tu
    sgt excited nak rasa

    ReplyDelete
  11. EH..EH.. BESO DAH PERUT DAYU.. CAM SEKEJAP JE RASANYA.. ALA RAMBUT PENDELK LAGI SWEETKAN... SERI IBU MENGANDUNG TU.. :) TAKE CARE YANG//

    ReplyDelete
  12. comel jer..makin berseri lagi ;)...eh takyahlah potong rambut pendek nanti nak ikat rambut setinggi gunung masa confinement susah..hehe

    ReplyDelete
  13. semakin membesar dgn sihat...eheheheh so sweet

    ReplyDelete
  14. hehehe dayu..comelll perut..heheh baju dah de belum? jom kite order2 kat tenet

    ReplyDelete
  15. normal lah tu dayu.. kalo x tambah berat bdn riso gak.. nnt nurse pn marah.. mst die leter diet ke x mkn ke.. kalo bertambah berat bdn tu means baby pn develop la.. dnt wory.. dh trimester ke2 mmg cpt naik pn..

    sy rindu ms preggie dlu... syoknya mkn mcm2.. semua leh masuk.. hihi

    ReplyDelete
  16. comel ajer pewot dayu. last week mengeluh pewot xnampak kan.haa amik kau tetiba je dia mengembang mencanak2.camtu la sy dulu hihi

    ReplyDelete
  17. eh, perut je nampak berisi. Yg lain2 masih menten je dayu? okla tu, senang nak turun berat nnt ;)

    ReplyDelete
  18. jeles nyer..
    nak gak rasa macam tu :(

    ReplyDelete
  19. hi dayu!

    wah..da nmpk perut besar. share pun pic ngan baby bump. huhu..

    tula, sy pun da gain weight sgt2. da terpk2 skrg cam ne nk trn'n brt pas bersalin nnt. rasa cam bulat cam belon da. jalan pun cam xbetol. tp hati hepi..bila baby kicking n gerak2. esp time mkn.

    take care dear!

    ReplyDelete
  20. aduh....sakit pinggang time-time macam ni.. take care :)

    ReplyDelete
  21. berat betambah masa peknan biasa terjadi.....good luck

    ReplyDelete
  22. kak dayu! u look so beautiful!!! mmg sgt berseri orang mengandung ye.. hehehe... no no nehi! jgn potong rambut itu~ ikat je laa.. hehehe... tak sabar nak tgk baby tu nanti! sure comel mcm kak dayu~!

    ReplyDelete
  23. kamu semua sgt baik lah
    mengatakan saya tidak lah terlalu membesar.. ohhh.. tidak, saya adalah berat lah kawan2...

    dan skrg tgh gusar 'berjaya kah menghilangkan timbunan lemak ini nanti??' harap2 berjaya..

    ReplyDelete
  24. wah makin maju kedepan perut ko cik dayu.. agak agak mcm mana la rupanye bila dah 9bulan

    ReplyDelete