04 May 2009

itu semua kaedah je kan, yang penting keikhlasan mengundang

*3 weeks++ je lagi*

Dan ini adalah masa yang sesuai untuk membuat edaran kad kepada semua yang terdapat dalam senarai. Dan dari Jumaat aritu, mak ayah ke hulu-hilir membuat edaran. Semua kena bagi by hand...easpecially atok-atok sedara, sepupu sepapat mak ayah semua.

Dari JB ke Kota Tinggi, dan hari ni ke Batu Pahat kemudian ke Muar.

Dengan takde perasaan cakap kat mak 'pos je lah mak, call bagitau pastu mintak alamat... kan senang' dan terus mak jawab 'mana bleh pos je, kena lah jumpe gak'

Something terpikir mengapa setengah pihak bersungguh-sungguh nak kad disampaikan terus kepada mereka, tak mahu khidmat orang tengah (iaitu Encik Posmen) digunakan. Tidak kah mereka tahu bahawa, pihak yang lagi satu ni belum tentu ada masa (menguruskan hal kawin memerlukan 48jam sehari tau, lain la kalau amik wedding planner kan) untuk ke sana, ke mari mengedarkan jemputan...

*lagi2 yg giler gigih mcm dayu ni, smua dia nak buat sendiri, sampai tiap ari tido kul 2 pagi*

Tidak kah mereka faham... harap maaf lah ye kalau ada pihak yang tidak berapa setuju dengan apa yang dah ditulis ni.. Tapi kad yang dipos juga membawa maksud, pihak mengundang mmg sungguh-sungguh ikhlas mahu menjemput, sama-sama meraikan hari yang hanya muncul sekali je seumur hidup.

Mintak tolong pos malaysia pun ikhlas tau... sekurang-kurangnya, kad jemputan masih kamu terima. Bukan sekadar e-kad yang ditempek kan ke profile friendster/facebook/mySpace korang. Kalau yang begini, memang dayu pun tak setuju. Nampak sgt macam main-main je menjemput. Menjemput melalui email pun tak berapa bersesuaian lah. Walau email sudah boleh dianggap official kini, tapi untuk jemputan walimatulurus ni, masih tidak bagi masyarakat kita.

Namun hakikatnya, mmg beberapa kawan terpilih akan diberi kad secara peribadi. Dengan jemputan seikhlas hati. Sebab kesudian mereka hadir akan mampu menyayat hati *kamu tahu siapa kamu kan* Bukan memilih, atau mengkategorikan rakan, tapi itulah, setiap dari kita mmg akan ada skit sikap membeza-bezakan. Walau tak ketara, sikit harus ada punya lah.

Dan, dari semalam juga asyik ke hulu-hilir mengedar kad. Dah alang-alang ada kat JB, bagi lah kat schoolmates yang ada kat JB ni. Yang lain... saya pos saya lah ye...

Sesungguhnya.. saya sangat mengalu-alukan kedatangan semua... *betul, tak tipu lah*

*kompang mak dah booked, sekali palu RM100...layan je lah
*edaran fasa pertama telah dilakukan. mintak tolong pakcik despatch pos kan..
*lepas ni boleh berjalan ke ex-opis,membuat edaran


20 comments:

  1. pos pun ikhlas jugk..setem dh 30sen...kalo xikhlas, kompem amik kire duit setem skali n sudahnye xyh pos..ha tu yg xikhlas..tp sanggup jgk bli setem,kalu dh ramai2 bnyk jgk duit setemnye...ish2..kalu xikhlas kompem xpos dh

    ReplyDelete
  2. adat melayu..

    turun temurun..

    nak buat cene...

    ReplyDelete
  3. aha...mmg ada org cam gitu pon.. x tau la naper..mungkin org melayu ni cam ni kot..cepat terasa hati..

    ReplyDelete
  4. dayu mana boleh dgn sedara mara pakai pos..myb masa ank2 diaorg dulu kawin diaorg dtg rumah jmpt...ni kira balas balik la...nanti kan ada yg ungkit pulak..x terima la, x dijemput la...kan terasa hati payah pulak kang!sbb tu org2 tua ckup jaga dalam hal2 mcm ni...dgn member2 xper la nk pos pun...xder org kesah ...

    ReplyDelete
  5. got the same problem jugak masa nak kawen haritu!

    tapi takpe.. Insyallah.. walimah ni mende happy2... yang penting kita ikhlas menjemput! :)

    ReplyDelete
  6. biasa la tu, kat kampung memang kena edar by hand tapi biasanya kalau kat tempat aku tu guna budak budak je.pastu kena jemput mulut pulak, yang ni memang ada makcik makcik yang memang dah terkenal sebagai tukang jemput kenduri kat kampung aku tu.hehe

    ReplyDelete
  7. adat melayu, yela dulu2 sedara-mara duk dekat2..lagipun takder byk kemudahan..jadinyer, by hand tu lah cara terbaik disamping merapatkan lagi silaturahim.

    adat melayu, memang cepat terasa , terkecik hati, kadang2 susah nak explain benda2 macam ni..tambah2 kita yang buat sendiri semuanya..dengan kejar dateline keje kat opis lagi..sebab inikan realiti.

    saya pos juga, kalau kawan2 rapat, gather round and distribute card. yelah, kawan2 zaman universiti dah berkeluarga..mereka boleh faham. Saudara mara pulak nun di 'oversea' di bawah bayu..tak sesuailah nak bagi by hand..bajet dayu..bajet!

    yang penting, the invitation cards sealed with sincerity!

    ReplyDelete
  8. mujurla sedara mara kami xkisah sangat.lg galakkan kami jemput kat dlm tepon jer.sbb dorang tau susah km nk dtg jejauh kat mersing & rompin sana tu.

    ReplyDelete
  9. dayu..
    bilekah kita nk mendapatkan tido yg ckup eyh??
    huhu

    ReplyDelete
  10. kalau belah kelantan, most of them gigih hantar kad by hand. tak kira juah mana pun, berpuluh2 km pun diorg sanggup redah sebab nak bagi kad. tuh untuk sanak saudara n juga rakan taulan kepada ibu bapa si pengantin. kalau kawan2 tuh, by pos jer la kot.

    ReplyDelete
  11. yana:
    betul..nak beli setem kena queue kat pejabat pos. nak tampal nama lagi..tu smua penh dgn keikhlasan tau

    yuzz:
    sgt menjunjung adat kan kita ni
    turutkan je lah kan

    mala:
    org melayu yg sgt sensitif
    yg penuh dgn kesusilaan *kononnya*
    part2 gini mmg sgt diberi perhatian
    benda lain adakala buat lupa je

    zek:
    ye kot. so kalau dah mak ayah aku susah2,dtg jauh2...takde alasan lagi kalau ko kata tak dpt...
    nasib baik smua dlm johor lagi
    kalau dah kuar negeri, rajin tak mak aku nak layan agaknya

    7's baby:
    org tak tahu+nampak keikhlasan kita nak menjemput

    bebel:
    org kampung mmg by hand. dh ada pakcik khas yg selalu jadik tukang edar kad. tu mmg takde masalahnye..
    kalau aku dh susah2 bg, tak muncul..
    aku sekeh boleh...*kejam*

    ReplyDelete
  12. hanieza:
    as they don't experience it themself
    they would never understand
    pe yg bakal pengantin ni rasa
    dgn tak cukup masa
    sakit paler pikir mcm2 hal
    tu yang kalau bleh benda2 gini nak permudahkan, skali jadik makin rumit

    yun:
    kena yg paham takpe..
    tp sbb dah terbiasa kan..
    tu yg demand je masing2 tu, tak bagi by hand mula lah banyak bunyi

    nano:
    bila nak dpt tido yg cukup
    bila nanti dah sah jadik isteri dia
    time tu boleh buli laki skit2
    hahahahahaha
    selagi tak selesai, gini lah hidup kita na...

    ReplyDelete
  13. dayu..akan sya tunggu kad jemputan dari dayu tuu..harap2 pak posman tu tak ketinggalan menyerahkan kad jemputan...tu kn..

    ReplyDelete
  14. dayu...emm..semua komen yg sya beri..x pernah muncul dalam blog dayu niii..all reject ke..?

    ReplyDelete
  15. selalunya, sedara mara akan di by hand... sebab nanti mulutu mak-mak kita akan ajak rewang-rewang sekali..

    untuk kawan-kawan rapat, dah tentu jugak by hand... sebab nanti bising-bising plus mahu gosip-gosip...

    untuk yang pos, dah tentu ikhlas juga... dah nama pon jemputan...

    aisha ada buat jemputan thru friendster sebab tak mahu ada kawan yang terasa hati... ye lah, kadang kita rasa dia tak rapat... tapi dia cam terasa ke ape kalo tak dijemput...

    jalan selamat, send comment dan jemput thru friendster....

    yang penting, hati kena betul-betul ikhlas... jangan bimbang jemputan teramai ke... budget cukup ke tak... itu semua rezeki...

    selamat pusing-pusing hantar kad cik dayu!!

    :))

    ReplyDelete
  16. tau xpe akak
    yonna pon pernah terfikir jugak.
    lain lah kalau jiran sebelah umah. mmg nak kena lempang la kalau guna pos kan? hehe

    slalunya org2 tua la kak..
    haih..
    sampai gigih la jauh2 pun..

    ape yg penting kita ikhlas menjemput.
    masa kita pun bukan byk nak kehulu kehilir kan?
    kalau tak ikhlas, dah lama xde kad pun sampai kan kak?

    hee kad kt yonna ade x ni?
    sampai 3x mintak alamat hehe

    ReplyDelete
  17. hmmm... jemput pakai pos mmglah ikhlas. tapi kalau pg jumpe, cakap mulut depan-depan... lagi sejuk hati orang kene jemput tu. nampak sikit kesungguhan menjemput tu...


    nampak sikit kepentingan sedara mara tu dalam majlis tu nanti. kalau x, sedara mara datang as written in the card je lah kot. kol 12 datang makan.. kol 1 balik. macam tetamu-tetamu lain yang dapat kad jugak. hehehe.


    tu sebab kene jumpe kot? at least, cakap dalam talipon ke. lagipun, bile dah susah payah datang dr jauh menjemput, diorang rasa bersalah sket kalau tak datang. hehe~

    ReplyDelete
  18. er..saya pon mcm x suka org bg kad via email, fs, fb, mspes... uish...mmg slalu saya x gi.. ahak

    ReplyDelete