25 May 2009

rewang + kendarat

Kini di rumah.. meyaksikan rumah yang penuh dengan segala bahan masakan. Sekarang ni pun asyik terserbin je, bau rempah ratus menusuk kalbu. Beras basmathi berkampit-kampit, ngan periuk belanga lagi. Naik ruang tengah, penuh dengan kerepek, bakul2 telur dan segala favor gifts. Rumah adalah sgt sesak. Kena buat susun atur smula ni.

Ohhh.. setiap minggu ada kenduri kawin di kawasan rumah kami ini. Dari last week katanya. Dan semalam, kawan sekolah yang juga jiran saya punya majlis. At the same balai raya. Dengan tema kaler yang sama. Minggu depan org kampung ngadap la lagi pengantin, sampai 13.6.09 makcik pakcik smua akan berpenat lelah merewang, kendarat menguruskan majlis jiran tetangga.

Rewang... tempat korang masih ada?? Klau yang kat kampung2 mungkin la masih kuat lagi semangat ber'rewang ni. Kat KL tak pasti. Kat KL ramai yang guna katerer, guna khidmat wedding planner. Mak dulu bila kata 'kita amik catering je lah mak, senang keje' Bersungguh-sungguh dia kata 'tak payah' Orang kampung ada nak rewang, masa majlis orang kendarat ada. Buat pe nak buang duit amik catering.

Dan semenjak kecil sebenarnya dah terbiasa dengan adat rewang dan kendarat. Dulu kecik2 selalu gak jadik kendarat. Dapat pakai bunga rm5, dulu mana ada duit kertas rm1. Skrg, smua letak rm 2 je. Boleh makan banyak kali. Orang rewang + kendarat dapat favor special skit. Dan untuk majlis saya ini juga, saya sediakan favor yg special skit untuk makcik+pakcik2 yang akan bersusah payah potong daging, kupas bawang, blender cili+bawang smua. Untuk adik-adik yang akan basuh periuk pinggan smua. Yang akan angkut pinggan kotor smua tu.

Sesungguhnya, tanpa kamu semua. Apa lah maknanya majlis saya ini.

*mau menyiapkan deco favor gift
*td pegi menfitting baju.. ohh, tidak bestnya pegi tanpa en ekwan..

23 comments:

  1. kami di sini pon terasa kemeriahan nye dayu..mesti bes kan Dayu

    ReplyDelete
  2. teringat masa lily kahwin bulan 3 ari tu

    time ni la sume akan bizi
    pastu dapat jumpa semua sedara mara

    best sangat !!
    :D

    lily doakan semoga semuanya berjalan lancar ye dayu

    menghitung hari je ni kan
    dup dap dup ...
    ;)

    ReplyDelete
  3. saya dah lama tak rewang..
    seronok kawen kat kg ni, meriah.kat kl semua katering je..


    btw, selamat pengantin baru dayu!!!

    ReplyDelete
  4. Memg seronok join org rewang neh. Nak-nak kat johor.sungguh happening kan!! :D

    ReplyDelete
  5. mesti meriah ni buat kat rumah ;)

    ReplyDelete
  6. yana punyer kenduri pun rewang jugak..mmg rumah skang pun bersepah mak cakap..xsabar nk balik tgk..

    ReplyDelete
  7. dayu!!
    dah makin dekat ;D yeeehh..
    makin bertambah bilangan
    si pengantin baru ♥♥♥

    ReplyDelete
  8. wlupn tanpa ekwan d sisi kala ini...

    SEMANGAT KAWEN kene ada dayu!!
    caiyooooo!!

    hehehe...

    dayu cerita psl rewang+kendarat je dh terasa meriah ok...sonottttt rasa..*melebeh plak i!aauuww...

    ReplyDelete
  9. dayu..tmpat saya masih ade rewang lg..mmg best rewang ni..gotong royang buat keje, dapt jugak mengeratkan hbgn kejiranan kn.. saya lebih ske rewang dari gne catering.... anyway, wish u selamat pengantin baru.. (in advance)..hehehe..

    ReplyDelete
  10. Dayu...mesti skang tgh dup dap dup dap kan..?:)apa2pun jaga kesihatan juga Dayu :)

    ReplyDelete
  11. Aku kawen dulu kat umah aku siap rewang bagai..gile meriah umah mak aku..dh tu ade plak yg jaga barang mcm pak guard kaedahnye..hehehhe..so bg favor best2 sket penat lelah tu rase terhapus..hehehhe :p aku suke rewang n dulu ms kecik pon suke jd penanggah..hehehhe..best kan ddk kampung..

    Tapi umah laki aku walaupon kat kg gune katering..so rileks jeklaa..tapi x meriah..

    ReplyDelete
  12. wah dh bz la uma dia...lg 6hr je lg tu...relaz2 oke...dh gi mandi lulur?hehehehe

    ReplyDelete
  13. dayu..
    selamat menempuh alam perkahwinan

    ReplyDelete
  14. hai there Dayu, wah seronoknye kamu sudah bercuti! Nieza juga yang masih berkerja sampai hari2 akhir cuti sekolah..hehe..mungkin terpaksa bawa balik paper utk disemak.

    Kat Pj, area Nieza ni, ada juga rewang2. Cumanya Nieza and family tak ramai dan tak nak susah2kan orang nak rewang2..sedara mara pun jauhhh nun di seberang...so amik katering ajalah..

    tak sabar nak tgk pics dayu!!
    congrats!

    ReplyDelete
  15. waktu my elder sis kahwin -- kitorang masak sendiri dengan jiran sumer jadi kedarat. BTW, ni kat rumah I in petaling jaya ok.. so jangan lah kata dah tak ada langsusng semangat gotong royong kat bandar ni. Ada tu ada tapi tak banyak. Tapi for my wedding buat catering pasal jiran-jiran, pakcik makcik aku sumernya sudah pencen dah tak larat, tak sihat. tak sampai hati aku nak tgk diorang yang membasuh pinggan. So catering saja laa. Tupun ambik jiran belakang rumah punya company catering. Tapi untuk agih doorgift dan jadi penyambut tetamu -- diorang sumer jiran2 tetap join jugak

    ReplyDelete
  16. alahai sian cik dayu.. letih sangat dgn persiapan sampai terbabas-babas taip terbersin tu ye
    all the best to you

    ReplyDelete
  17. wah...bestnyeee..berdebar2 x? hiksss.. *amy sangat berdebar..lagi 2 ari...*

    ReplyDelete
  18. malam baru dapat publish smua komen, busy seharian ngadap favor gift.
    ni pun baru je lepas buat kerisik
    10 biji kelapa ko
    penat tak penat la nak singgai dia

    pastu mak aku lak rajin
    buat rempeyek
    untuk org rewang katanya...

    malam ni je dah penuh umah
    makcik pakcik ada yg dtg. antar telur la
    antar bahulu...

    ReplyDelete
  19. tu lah kan

    kenduri dengan rewang+kendarat mode mmg meriah kan
    dia nyer feel...sgt best
    seronok pun seronok
    kumpul ramai2...
    time ni gak lah baru smua dpt kumpul
    kalau tak, tak smua ada sama...

    tu lah, kat bandar pun ada gak rewang
    cuma tgk taman perumahan la
    kalau taman tu, masih kuat semangat kejiranan dia
    oklah..kalau tak... catering je lah

    ReplyDelete
  20. selamat pengantin baru dayu..hehhehehehe

    ReplyDelete
  21. wah lagi 5 hari..debaran kian terasa..apepun tahniah gurl..dlu maria kahwin tak rewang..tp pastuh mak buat kenduri skit..buat masak2 bihun sup lah apelah..kire bersih balai die kata..so merasa gakla gotong royong sekampung masak..=)..kire majlis mcm 3 hari 2 mlm pulak..hehe..meriah..

    ReplyDelete
  22. Rewang???lain tempat lain caranye..x kira la di bandar,kampung or felda.tp kt felda lg best roy prnah tgk..ptg ahad tu gak rmh da bersih mcm da xde kduri.khemah pon da buka n hntr balik kt owner.tp xsume tmpat sama kan?tp kt johor xtinggal telor pindang kan dayu..seb baik abg ipar roy org johor gak,so klu roy kawen nnt nk mntk die buat telor pindang tu.dayu..klu la rumah dayu dekat mesti roy da rewang dr ari jumaat k..tp syg,jauh seh..

    ReplyDelete