26 May 2009

keinginan seorang bakal pengantin baru

Ada yang kata 'sempat lagi buat new entry dayu'

As mak ayah masih belum bercuti. Keje2 di rumah tiada yang jadik mandor. Maka, bangun2 pagi ngadap Astro sambil on kompputer. Dah sambung internet, harus lah menjenguk blog kan. Maka, tu yang terhasilnya entry2 baru di kala menjelang majlis walimah sendiri ni.

Esok mahu membuat telur pindang. Kena paksa adik2 pergi mencari daun senduduk. Meredah semak samun. Kena panjat pokok nak amik daun salam. Asyik bertangguh je budak sorang ni. Nak kena ni... Telur pindang kan kebanggaan orang johor. Biar bersusah payah sikit. Biar lah kena masak berhari-hari lamanya, abis setong gas pun. Telur pindang tetap kena ada. Dah macam item wajib ada pulak telur ni.

Ohhh.. kena pergi membeli inai.. *ptg nanti lah, carik kat Larkin*

Actually mahu membuat Wishlist tanpa merasa segan atau malu. Saje je meluahkan keinginan hati. Mana tau ada yang nak tunaikan. Kan bertuah tuan punya badan nanti *sengih*

Semua sedia maklumkan, bagi pasangan yang baru berkahwin. Yang sedang belajar hidup bersama. Yang paling penting adalah 'Home Sweet Home' yang akan didiami. Biasalah, orang bujang yang kini bertukar status. Dulu duduk menyewa bersama rakan-rakan bujang. Sekarang kini hanya kongsi berdua. Dan sesungguhnya apa yang ingin dinyatakan di sini adalah : Haruslah banyak barang kelengkapan rumah yang tiada kan *malu jap*

Dan setelah disemak, diperiksa.. dan diaudit, didapati kami tiada lah memiliki item-item berikut seperti di bawah, sedangkan ini lah item wajib ada sebaik je masuk rumah baru tu nanti.

1. Seterika : Dari zaman UiTM sampai la menyewa zaman keje. Asyik guna yang housematepunye je. Asyik pikir 'dah ada yg bawak, nak buat pe byk2 kat umah' Tu yang tak pernah rasa nak beli sendiri.

2. Water heater : Huhu, ni pun kes sama mcm di atas.

3. Blender : Ni harus ada ni. Kang mcm ne nak buat nasi goreng cili padi pagi2 nak tapau gi opis. Tak rajin saya nak berlesung batu. Tapi tu kena ada gak tu, nak buat sambal belacan.

4. Periuk belanga + Kuali : Ini lagi la wajib ada. Kalau tak mmg tidak berasap la dapur kami. Iye, tong gas... nak rembat yg kat kg nyer, buat berat je nak angkut. Beli baru je lah. Mana kedai gas terdekat kat Puncak Jalil tu???

Ohhhh, kalau dapat semua yang di atas sebagai hadiah kawin. Memang sangat lah bersyukur. Terus menelefon si pemberi mengucapkan ribuan terima kasih yang tak terhingga. Sangat-sangat menyelamatkan keadaan darurat si pengantin baru.

Tapi kalau dapat benda-benda ni pun seronok gak:

1. Bedsheet (king size)
2. Set sudip
3. Lampu sisi katil - nape mcm tak tahu apa nama english dia???
4. Bekas nak isi garam, gula, kunyit yang comel2 -hahahahah, gedik, nak gak yang comel2
5. Dishes Rack
6. Toilet + Towel Rack

Hahahahah, sangat2 lengkap sudah rumah saya kalau ada yang sudi memberi. Harus tersenyum riang je masa menyusun atur rumah nanti. Tapi kan kalau dapat Vacuum ke, DVD player ke.. lagi syiokkk... *impian..impian*

Dah lah, nak mengarahkan adik2 meredah semak samun mencari daun senduduk. Kang bising ibu tercinta kalau dia balik petang kang, daun2 tu smua takde lagi.

-telah membuat pengesahan semula dgn tok kadi-

32 comments:

  1. err dayu...tong gas boleh di dapati di kedai2 area bukit kiara nun..dokat aja... :)

    ReplyDelete
  2. tak payah lah publish komen ni.. nanti dayu sharekan alamat dayu ek.. :)
    ade kot yg dlm whislist dayu tu.. boleh kite pos kan.. :)
    sms alamat dayu kat phone number yani:017 3638756

    ReplyDelete
  3. peewwwiiitt dayu :)

    hehe..nama pun wish list kan :) x salah pun :)

    lin pn buat telur pindang. tp import dr muar. puksu lin dgn baik hati nk sponsor dlm 1000 cmtu..tgk keadaan lah cmne..hujg bulan ni, myb balik nk check apa2 yg patut utk diimport dr muo :P

    ReplyDelete
  4. ehehee...
    mesti ada yg sangkut tu dayu!!
    tunggu laaaa ;D
    isssshh...mkin hmpir dah..
    selamat ye dayu...

    ReplyDelete
  5. jgn riso dayu..
    semua dlm list tu kategori adiah kawen tu..
    tggu je pas kawen nt..
    bru leh pk brg² len..

    ReplyDelete
  6. wahh..bnyak gak wish list die ek
    heheee...
    tp,yg pasti set pinggan mangkuk tak perlu nak di wishlistkan
    mesti melambak2 punya nanti
    ;P

    ReplyDelete
  7. percayalaa cakap aku ni Dayu..semua item ko nak ni semua pasti ko dpt..bukan 1 malah 2-3 kot..berdasarkan pengalaman aku laa..hehehhe..apelaa aku nk bg ko ni..

    ReplyDelete
  8. samer la kiter dayu..sempat lg dok jot down brg2 rumah..bnyk sngt yg kosong lg...huhuhu..mmg bez kalo dpt hadiah tu..seterika pun rembat yg kt umah punyer..selagi blh rembat kan..ihiks

    ReplyDelete
  9. klu tmpt tggl aku dkt dgn ko dayu da lm aku bg t0ng gas kat rmh ni..hee.byk sgt tong gas kat rmh aku.wat semak jeww.:p neway,aku pn tumpang kehappyan ko skunk ni..mcm x sbr da jg nk tggu mjls aku pla nti..nggee

    ReplyDelete
  10. bestnya..ade telur pindang knduri dayu nanti..pos ke sabah boleh..huhu..

    ReplyDelete
  11. dapur saya penuh dgn hadiah orang bagi time kawen..jimatt jimatt!!!hehe.

    ReplyDelete
  12. mak aiiii.. sangat bagus la bakal fenghanten sekor nih.. siap buat list lagik. gheget kang. hehehe.. papepon, bell sgt2lah sokong bila dayu buat list gitu. etlis, ada juga idea nak bagi adiah apa. hehehe. plus, xde la org aseeeeekkk laaaa nak bagi fengan vangkuk jerk. kan?? hehehe..

    papepom, bell wishkan 'selamat pengantin baru' buat dayu tersayang. semoga berkekalan selama abadi. ecececece..

    ReplyDelete
  13. wah dayu wat telur pindang ke?hmmm tak dapat la anak aku merasa..huhuhu...sori dayu aku tak dapat pg kenduri ko...da tak larat nk jalan jauh2...don wori hadiah tetap sampai..

    ReplyDelete
  14. lampu sisi katil - table lamp la cik dayu sayang! hahaha. eksaited nk kawen sampai lupa dh ek :P

    ReplyDelete
  15. 5 days to go dayu.... should rest more ok??

    insya-allah, salah satu wish list confirm sangkut punya!!

    :))

    ReplyDelete
  16. bestnya telur pindang nakkkk...
    dayu,semoga segalanya berjalan lancar..selamat menempuh alam baru ya!!...
    **tetiba cam nak nanges pulak...uwaaa

    ReplyDelete
  17. kalau sangkut smua lagi bagus
    tak yah nak membeli pape lg
    boleh lah dimanfaat kan
    nanti bile guna terkenang2..

    lagi rasa terharu..

    ye, pinggan mangkuk sgt tidak perlu di wish
    sebab tu mmg dh beli
    lagipun nanti mesti dpt byk *confident je*

    ReplyDelete
  18. wahaha..saat2 terakhir pn sempat nk berblogging lg..
    u,semoge kelihatan 18juta-kali cantik nnt :)
    tempek pics byk2 ok ;)

    ReplyDelete
  19. sedapnya telur pindang...slmt menghitung hari!

    ReplyDelete
  20. saya nak rumah la hadiah..bleh? kekekekkeke

    ReplyDelete
  21. dayu...sempat jugak kamu wat entry baru w/p sibuk. caiyok laa dayu :)

    ReplyDelete
  22. semua tu nanti mesti ada orang hadiahkan.hehe

    nak aku hadiahkan tong gas kah?hehe

    ReplyDelete
  23. hah telo pindang!!..
    dapnyeeeeeeee...

    ReplyDelete
  24. kekekke cik dayu.. ahaks agak panjang wishlist itu.. insyallah dapat ler time kawen nnt..

    i actually bgatu kat my friends what i need.. so dirog mmg belikan ikut list itu.. termasuk peti sejuk :) hehehhe aci tak?

    kekekke so.. i really hope you enjoy your wedding! and sukelah baca entry dayu..

    p/s: selamat merebus telur pindang ek.. jgn gi panjat pokok sendiri!

    ReplyDelete
  25. dayu,

    selamat menuju hari bahagia..
    lagi 2 3 hari je ni..
    :)

    ReplyDelete
  26. asal lesung batu xde dalam wish list..

    nak tumbuk bawang. cili buat nasi goreng nanti camne..

    hehe

    ReplyDelete
  27. pergh siap buat list tu!! hahaha bagus gak akak! nnt org nak beli hadiah tak yah susah2 pk nak beli ape. silap2 dpt double je barang sama :p

    ReplyDelete
  28. wahh!
    i kena send someting to u gak as i tak dpt dtg kan...

    nnt kita date sesame eh?insyaAllah

    ReplyDelete
  29. da nak dekat ek.dari time dayu tunang lagi duk follow blog ni,skang da nk kawen :)

    ReplyDelete
  30. terima kasih sekali lagi
    bagi yang mengucapkan dan doakan agar majlis perkahwinan saya ahad ni
    tak mahu ada pape yang merosakkan majlis

    doakan yg terbaik ye kawan2

    ReplyDelete