02 March 2011

Apabila menjadi seorang ibu

Aku terlupa pulak yang aku kini adalah seorang mak yang memiliki seorang anak kecil yang baru berusia 10 bulan, yang masih belum mampu berjalan sendiri. Yang perlu aku dukung ke mana sahaja. Yang mana, anak kecil aku itu selalunya apabila dibawa berjalan dengan kereta, dia akan tido setelah kepenatan atau dah tak larat nak godeh segala barang dalam kereta. Lagipun, masa ni je lah nak tido berpangku di lengan ibu.

Bila tiba-tiba sampai di pintu rumah, dan melakukan aktiviti biasa iaitu mencampak kasut. Baru tersedar, kasut ku bertali. Dan berkancing lagi. Uiihhh, anak tgh syiok tido berpangku di lengan, tak kan nak masuk je ngan kasut

zaman berkasut begini dah berlalu

Patut skrg pakai sandal je lah.

Okay, esok gi Bata, carik selipar. Nak tawaf Jalan TAR pun senang.

Ngan nak keluar masuk nursery.. huh, mmg tak sesuai sungguh seorang ibu nak berkasut begini. Memang tak sedar diri lah masa membeli. Zaman nak berkasut begini sudah berlalu. Sudah tiada kesempatan mahu bergaya. Ini bari cerita bab kasut, belum lagi hal nak bergaya sakan ngan lilitan shawl yang pelbagai. Dengan anak kecil yang kini semakin takjub dengan kebolehan tangannya, ohhh.. memang agak mencabarlah. Boleh tu memang boleh, tapi sila banyakkan bersabar.

Tu belum lagi hal baju yang berkedut seribu setiap pagi bila sampai di pejabat. Elok je gosok baju siap-siap dari malam hari. Tapi esok pagi serupa tak bergosok. Yelah, melayan ragam anak selama hampir sejam dalam kereta. Sendiri bayangkan lah, sape yang lalui perkara yang sama. Tahu kan bagaimana... Kalau kadang-kadang baju bertompok, ada kesan biskut kat baju pun. Biasa je tu.

Huhu.. bila dah jadi mak ni.. banyak perkara kena diabaikan..

Redha

Luckily, at the other part.. Menjadi seorang IBU adalah sangat menerujakan. Perasaan yang tidak pernah sama dengan segala keterujaan yang lain.

20 comments:

  1. dayu da de baby upanye..comelll ...

    ReplyDelete
  2. Agree 101% dayu. Sekarang no more kasut cecantik. Sampai ofismate cakap fashya punya kasut skrang semua dah taste 'MAK-MAK'. Lantakla ape org nak cakap.....

    ReplyDelete
  3. saya setuju...dah few times terkena..asyik terlupa ajer..huhu

    ReplyDelete
  4. yup,
    dayu, na sejak ade ank ni, cam dah berkarak iron tu xgune, serius, hahaha
    baju semua llps bsh trus gantung so xkedut la,
    tudung pun jenis tdung ariani tu
    lg la senang, maen sarung jek nkg mane2,
    slipar jepun je pun, hahah
    janji dpt melasak :p

    ReplyDelete
  5. macam sadis pun iye jugak kan
    nak bergaya smua
    janga harap
    kena tunggu dia besar skit kang
    ada adik lak nanti
    camne?? habis bila nak bergaya smula ni?? tunggu dah stop production...

    sadis...sadis
    tapi sepeti biasa... demimu anak

    ReplyDelete
  6. hihihi kalau elly kan dayu...kasut cantik2 n ada tali2 tu letak dalam kete...dah sampai opis baru sarung @ lepas antar isya baru sarung..hikhikhik

    ermm iron baju pun dah jadi malas..hari2 gosok..kalau dulu rajin je iron seminggu punya baju..sekarang...huh tak de maknanya la..

    ReplyDelete
  7. nurul ada satu selepar buruk yang mmg spare di pakai ke rumah babysitter dan sebagainya dan semasa mendukung raina. senang dan mudah.

    bila sampai office ke baru sarung kasut agak cantik sikit.

    oh daku mmg selekeh skrg mcm terabai pun ada.

    ReplyDelete
  8. hihihi... sy mmg jarang dh nk beli sandal bertali cmtu skrg...

    ReplyDelete
  9. kita masih lg pakai sandal pregnant itu ari. xsempat lg shoping utk diri sendiri. asik shoping utk anak aje. huhu

    ReplyDelete
  10. betul. anak didahulukan. cewah, cam kempen pilihanraya.

    selipar jepun je pun Ibu sarung sekrang. sadis.

    ReplyDelete
  11. yes.sejak jadi mak bdk ni mcm dh tak hiraukan kecantikan sgt.main sarung je apa yg tercapai.yg penting anak mesti nk kena nampak comei sentiasa.walau tak mandi pg tetap pi tepek bedak ngan cologne kt anak hahaha

    ReplyDelete
  12. betul2..mmg skrg ni xpandang dh selipar yg mcmn..hgh heel jauh sekali..sja mgandung sampai skrg selipar sudah..kasut2 yg beli baru sekali dua mmg terperuk la dlm kotak..semua baru2 lg...pernah trfkir nk jual..hahahha

    ReplyDelete
  13. hmm..biasalah, kebiasaan dia kala anak dara perlu dilupakan sedikit demi sedikit ;)

    ReplyDelete
  14. selipar crocs rubber tu jugak menjadi pilihan hati.tak larat nak pakai tinggi2 dh.kang tgh dukung anak terjelepuk jatuh hihihi

    ReplyDelete
  15. sha plak...

    dl masuk vincci cari tumit tggi atau cari leper2 tp xcomfort.

    skg pilihan utama crocedile...bata comfort.... huhuuu...patent pun mmg ala2 mak2 sikit tp hati masih harapkan ade style skit.

    kasut 2inci semua pakai g org kawen jer yg hanye buat tanye semasa berjalan setapak dua pastu cecepat cari tempat duduk. hihiii

    ReplyDelete
  16. same la beb...aku dah lame pencen dri pakai kst high heels nie, letih wey...apetah lg yg bertali bagai mmg ketap bibir jela tgk org pki huhu...

    ReplyDelete
  17. hehhehe..mmg begini la nasib ibu2 kan...
    nak melawa pon berpikir 101x...uhuks2...'nk bwk handbag come12 pon susah skang ni,,,asik je kena bwk handabg yg boleh isi pampers la, baju spare la, susu la...adoyaiii....

    tp aku suke la tgok nora danish,,,ibu yg meletop...e'heh~

    ReplyDelete
  18. setuju tu dayu....dah jadi mak2 nie..nak bertumit tinggi pun jauh sekali...huhuhu

    ReplyDelete
  19. hoohh sandal biasa da jadi kewajiban da skang ni. xde makna nk pkai heel. baju pun kena pandai pilih. nk pkai rantai panjang2 lilit 2 kali kat tengkuk? uh lagi la kirim salam..sedey =(

    ReplyDelete