23 August 2011

Resipi lagi mau kasik share

Aku nak kasik resipi lagi. Sabar ye kawan-kawan. Tapi jangan risau sebab gambar makanan yang saya nak tayang ni tak berapa menarik. Tapi rasa dia memang TERBAIK!! Sesuai untuk anak-anak. Untuk ibu abah lagilah sesuai sangat. Tak cukup 2,3 bijik..

Aku dapat resipi ni pun dari blog gak. Tapi tak pastilah blog mana. Sebab dah lama amik, cuba 3,4 hari lepas mencuba.

Dan seperti biasa, resipi yang mudah dan ringkas sentiasa menjadi pilihan. Dan seperti biasa lagi, aku pasti akan memandai sendiri ubah resipi. Alah, bukan apa.. kadang-kadang tak semua bahan listed dalam resipi tu ada kat rumah. Aku lak, asal aku rasa bahan tu sesuai tu untuk digantikan. Gunapakai saja. Jangan sampai, satu bahan takde terus tak jadik masak. Kena kreatif okay di dapur. Tapi kalau laki korang jenis rajin gi kedai, takpe..

Ini dia bahan makanan yang aku nak kongsikan resipinya.

rupa tak seberapa tapi sedap menjilat jari

Tak tahu nak bagi nama apa. Sebab resipi asal pun takde nama. Tapi aku rasa nak namakan dia ROTI GORENG AYAM BERMAYONIS *nama kena hebat* Aku buat ni untuk dijadikan santapan selepas sahur. Nak bekalkan untuk breakfast Cha sebenarnya. Tapi dah alang-alang buat kan.

Untuk inti:
1. Tumis bawang besar (cincang halus), bawang putih (tumbuk) dan halia (tumbuk)
2. Bila dah naik bau masukkan pulak capcisum (cincang halus) *tapi aku guna cili merah je
3. Pastu masukkan la ayam yang dah cincang halus. Masukkan sikit lada hitam dan garam sesedap rasa
4. Masukkan lah pulak crean cheese *tp aku guna slice cheese je, dah tu je yang ada kat umah* pastu tambah mayonis pulak.

Settle untuk inti dia. Peerghhh!! Memang terbaik la inti dia ni. Dah siap inti, boleh ke tepikan dan buat roti dia pulak.

Untuk roti:
1. Sediakan serbuk roti dan telur
2. Amik 2 keping roti, lenyekkan. Pastu amik cawan berbentuk bulat dan tekap kat roti tu
3. Pastu selupkan dalam telur. Kemudian celup lak dalam serbuk roti
4. Dah celup, goreng. Pastu belah 2.

Dah belah roti goreng tu, apa lagi isi lah inti tadi dalam roti tu. Dan siap sedia untuk dimakan. Nak lagi best, bleh la isi salad kat dalam roti tu sebelum sumbat ngan roti. Lawa pun lawa. Barulah lagi bangga nak tayang kasik share resipi kan.

Boleh la cuba buat buka puasa, minum-minum petang.

*baki roti kena tekap tu, buat bebola udang beroti. jangan membazir, tak baik

5 comments:

  1. wow..terbaeekk la dayu...
    nnt raya ko wat kan ni je la utk jamu aku sekeluarga minum ptg..ewahh~~
    hihiii..

    btw, thanks beb for sharing =) suke resepi ni, nk wat gak..tp mood malas sdg melanda..edeh~~

    ReplyDelete
  2. macam sedapppp jek nih, boleh try kat rumah nanti! thanks =)

    ReplyDelete
  3. nurul pun dah try..tp guna sardin..sbb itu yang ada...hihi

    ReplyDelete
  4. wah menjadi juga dayu try resepi yang saya bagi ek.hehehe saya pun ader ubah2 sikit resepi tu..

    ReplyDelete