23 November 2010

suka hati kamu lah anak

Bila anak asyik terbaring je dulu, tak pandai nak buat apa-apa sibuk nak suruh budak tu beraksi. Sekarang bila dia dah mula tak pandai duduk diam. Tangan dah mula nak capai semua benda, tak menang tangan nak melayan. Huhuhu.. iye, itu tandanya dia membesar secara normal. Tapi kalau 7 bulan dah gini gaya, aku ngan abah dia dah terbayang macamana bila dia setahun nanti. Bila dah boleh berjalan, dah memanjat.

Aku rasa ada dia duduk kat atas seat belakang tu, pastu lambai-lambai kat kereta belakang.

Ini adalah aksi yang berjaya dirakam semasa dalam perjalanan pulang ke Kuala Lumpur dari JB Ahad lalu. Bangun je tido, dah charge energy. Jangan haraplah dia nak duduk dalam carseat tu, meronta-ronta nak keluar. Amik lah dia, bawak ke depan. Dia punya aktif aku dah tak larat nak layan. Terlompat-lompat. Tangan tepuk-tepuk cermin. Pastu nampak muka kat side mirror, tersengih-sengih. Sibuk nak pegang.

apa ni?? uuiihhh, sejuknya tangan

bestnya main tekan-tekan

waahhh!!! boleh cabut! Hebatnya saya. Abah..tengok apa Cha dapat..

apa rasa ni? sedap ke?

Anak aku ingat dia ada kat rumah kot, tu yang meriah semacam dia menjerit-jerit 'menyanyi' dalam kedai. Takpelah Cha, ibu memang tak kesah. Memang la ibu tak kesah sebab abah awak yang dok melayan. Ibu dah jumpa makanan, kena lah concentrate makan.

dalam gambar mmg la kelihatans gt behave. hakikatnya suara dia je satu kedai.

Alhamdullilah.. Eisya membesar dengan cergas. Dia dah mula nak pandai ketawa. Dah mula mengekek bila orang agah dia. Semua dok suggest belikan baby walker untuk dia, tapi rasa macam tak mahu. Katanya tak elok, entahlah. Tapi kalau mmg nak bagi dia walker pun, tggu dia betul-betul boleh duduk sendiri lah. Bagi belakang dia betul-betul kuat.

*sudah 7 bulan anak aku.. cepatnya!! tak percaya pun ada

22 comments:

  1. Dayu,
    tunggulah time dia mula nak berjalan sok. lagilah haru nak melayan. peningggggg tp seronok.

    ReplyDelete
  2. "bergas" ke cergas...hehehe... mmg xlarat kan?kalu da leh jln mcm mana la...wuwuwu

    ReplyDelete
  3. kejap je dah besar si eisya nie. lepas nih dah boleh jalan dah kan?

    ReplyDelete
  4. dah besar dah si Cha.. sepat sungguh masa berlalu..

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah, moga mbesar jd anak y baik. cergas cha ni ya.seronok dpt tgk pkembangan anak hari2 kn..;)

    ReplyDelete
  6. hehe itu bru penangan ank pempuan,
    dayu belum rase lg betapa cargasnye ank laki plak...
    lg.. fuhhhh~

    ReplyDelete
  7. tu lah dh terbayang2 camne lah alaud ia dah mula jalan kang
    mesti lagi tak duduk diam
    ni baru bleh mengesot pun dh ke hulu hilir semua tempat dia nak terjah
    dah dpt kaki habis la
    main kejar2 lah jawabnya

    ReplyDelete
  8. comelnye kan..walau kadang kite letih nak layan ketangkasan diaorang terutama waktu kite tengah ngantuk..tapi explorasi diaorg itu adalah sangat COMEL.

    ReplyDelete
  9. yg penting anak sihat. seronok tgk development diorang kan? penat tp berbaloi =D

    ReplyDelete
  10. Myiesh dah start memanjat. Dah elok2 berdiri pegang kerusi, dia suka lepaskan then jatuh terlentang. Then gelak. Tepuk tangan. Sebab ada tilam kan.

    Kami laki bini kat rumah haru asyik terpekik MYIESH DON'T! MYIESH DON'T!

    Hahahaha.

    ReplyDelete
  11. tu lah dayu..time dia baring je dulu sibuk la tanya bila nk tiarap ni dik? skang dh mengesot sana sini marah pula eh..hahaha..anak kita dah besar dah kan..

    ReplyDelete
  12. haaa kan dia dh start dpt mulut.seronok kan dengar anak mengekek2 gelak ngan terjerit2 xkira tempat.bdk2 mana la ada perasaan malu

    ReplyDelete
  13. walker tu klu nk bli gk tggu bleh duduk sndri..

    tp cm x perlu..walker tu bkn asasnya tuk bg training jln pn..
    lg dh merangkak sna sni..mna lg cpt..merangkak ke gna walker..huhu..nak mencapai pn susah kan..ahaha...

    dlu muadz pki x lama..dia cpt boring..mmg x lama..sbulan pn x sampai...klu dok dlm tu nk berkejar mak pak dia ni...bek dia merangkak je..lagiii lajuuu smpai hahaha..

    skng x pandang dh walker tu..jln lagiiii lajuuuu!!

    ReplyDelete
  14. sedar2 nanti cha sudah 1 tahun..

    ReplyDelete
  15. bestnye anak ara dah besar...hehehe..lagi la membesar dgn susu ibu n mknn yg ibu sendri masak..mesti rasa syok je tgk anak kan? =)) x saba nak rasa jugak..hee~

    walker tu mmg kena tunggu baby pandai duduk dengan sendri..paling awal pun 7 bulan..kalau dia x pandai duduk dgn sendri lagi tp dh bg walker,nnt tulang belakang dia bengkok n x elok.. *ni doc yg cakap*

    ReplyDelete
  16. tggu la die start bejln lagila adventure..hahahaha
    bile la sikenit ony nk beso..
    ekekkeke...xsabo lihat telatah die plak..

    ReplyDelete
  17. oh, comelnye baby!

    nanti jalan pulak..

    lepas tu lari pulak..

    :)

    ReplyDelete
  18. ish xsangka eisya dah tujuh..kejap nyer anak2 kita membesar kan..? kita akan rindukan ms anak2 masih kecik masih baby..masih teringat n3 ibu kamu disaat akhir mahu melahirkan kamu eisya..

    ReplyDelete
  19. hahahahahaha! cha da besar da kan.. aritu jumpe umur 4 bulan lebih.. skang da lasak daaaaaa

    ReplyDelete
  20. kadang2 mmg tak terlayan
    lagi2 time dia meragam
    alhamdullilah, eisya jarang buat perangai. tak lapar..diam la dia

    tp mmg lah, sgt cepat masa berlalu
    dah 7 buland ah
    tak lama lg setahun dah..
    wwaaahhh!!! mesti nanti rindu time dia baby kan

    ye, mmg puas dpt bagi dia susu badan
    walau tak sepenuhnya, tgk dia memebsar ngan susu terbaik dalam dunia. makan apa yg kita masak sendiri. mmg puas.

    ReplyDelete
  21. waa..syok la die dpt tekan tuh..hehehe

    ReplyDelete